Vjet u përballën në Himalaja, Pekini tregon sa ushtarë ka humbur kundër Indisë

India kina yyy 1100x620

Vjet në qershor, përballja midis disa ushtarëve kinezë dhe indianë në një zonë të izoluar, por strategjike të Himalajave shqetësoi analistët e gjeopolitikës, sepse rrezikonte të shndërrohej në një konflikt të hapur midis dy gjigantëve aziatikë.

Konflikti i atëhershëm u krye pa përdorur armë zjarri, pothuajse një sfidë e kohëve të kaluara, ku mitralozat i zëvendësuan topuzët artizanalë, dhe armët e ftohta.

Sipas burimeve indiane, 20 nga ushtarët  e tyre gjetën vdekjen në përballjen e përgjakshme, ndërkohë që deri më tani nuk kishte burime zyrtare mbi viktimat kineze.

Por sot një zëdhënës i ushtrisë së Pekinit bëri të ditur numrin e ushtarëve të rënë, që sipas tij janë katër, mes tyre edhe një komandant batalioni, Chen Hongjun, ndërkohë që një tjetër komandant i lartë u plagos seriozisht, por i mbijetoi plagëve.

Për arsyet e gjakderdhjes, burimet nga dy vendet janë kontradiktore, por kinezët deklarojnë se gjithçka filloi kur disa ushtarë indianë kaluan kufirin për të spostuar një tendë kineze, diçka që shkaktoi reagimin e ushtarëve të Pekinit, dhe që më pas degjeneroi në një konflikt të hapur, personal, mes ushtarëve që ruajnë njëri-tjetrin prej vitit 1962 në kufirin e Kashmirit, pjesë e rreth 3400 kilometrave që ndajnë dy vendet.