OBSH shpërndan 20 milionë vaksina, Shqipëria s’ka marrë ende asnjë dozë me nismën Covax

Mbi 20 milionë doza të vaksinave anticovid janë shpërndarë në 20 vende të botës nën nismën Covax. Njoftimi është bërë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Shqipëria është pjesë e kësaj nisme për blerjen dhe shpërndarjen e vaksinave, por deri më tani nuk ka marrë asnjë dozë të vetme.

Vendet që kanë përfituar janë kryesisht nga Afrika, Amerika e Jugut dhe Azia. OBSH bëri me dije se javën e ardhshme, nisma Covax do të shpërndajë dhe 14,4 milionë vaksina për në 31 shtete të tjera, por pa saktësuar se kush janë. Më 1 mars, ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu, u shpreh se brenda 10 ditëve priten edhe 14 mijë e 400 doza të tjera të vaksinës Astrazeneca në kuadër të programit Covax.

Sekretari i përgjithshëm, Tedros Adhanom Ghebreyesus, tha se sfidë kryesore mbetet kapaciteti i ulët i prodhimit të dozave.

“Aktualisht po hasim disa pengesa në rritjen e shpejtësisë dhe volumit në prodhimin e vaksinave, nga ndalimet e eksportit e deri te mungesa e materialeve bruto, përfshirë xham dhe plastikë. OBSH po punon në 4 drejtime. Kryesorja është të lidhim kompanitë që prodhojnë vaksina me firma të tjera që kanë aftësi të mbushin dhe paketojnë”, tha Tedros Adhanom Ghebreyesus, sekretari përgjithshëm i OBSH.

Mënyra e dytë ka të bëjë me transferimin e teknologjive prodhuese të vaksinave, por që ngre dyshime për mungesë transparence. Zgjidhja e tretë për përshpejtimin e sigurimit të dozave anticovid është krijimi i një mekanizmi koordinimi global nën mbikëqyrjen e OBSH-së. Ndërsa e fundit është që zhvilluesit e vaksinave të heqin dorë nga e drejta autoriale për të lejuar prodhimin e tyre në masë.