Rriten me 60.6% eksportet në Kinë, rritja më e madhe në dy dekada

kina 1 1100x620

Kina regjistroi një sufiçit tregtar prej 103.25 miliardë dollarë në periudhën janar-shkurt, duke u rikthyer nga deficiti 7.09 miliardë i dy muajve të parë të vitit 2020, në mes të krizës së Covid-19.

Eksportet u rritën për të tetin muaj me radhë me 60.6% në vit më shumë se ç’pritej me përmirësimin e kërkesës globale dhe duke hedhur poshtë parashikimet e analistëve, ndërsa importet u rritën për të pestin muaj radhazi me 22.2%.

Rritja e eksporteve, sipas asaj që u deklaroi dogana kineze, është më e madhja në mbi dy dekada, e drejtuar nga produktet elektronike që lidhen me punën inteligjente (+ 54,1%) dhe produktet tekstile-mjekësore (+ 50,2%) në kontrast me pandeminë e koronavirusit të ri, siç janë maskat. Të dhënat e fundit doganore janë në kontrast të plotë me rënien e vitit të kaluar me rreth 17% në eksporte dhe 4% në importe. Në dy muajt e parë të 2021, tregtia u rrit në përgjithësi me 32.2% në vit.