AIFA urdhëron ndalimin në Itali për një seri të vaksinës AstraZeneca

itali vaksinat astrazeneca 1100x620

Agjencia Italiane e Barnave, AIFA vendosi ndalimin e përdorimit të vaksinës AstraZeneca në të gjithë territorin kombëtar dhe rezervon të drejtën për të marrë masa të mëtejshme, aty ku është e nevojshme, gjithashtu në koordinim të ngushtë me EMA-n. Ky vendim vjen si masë paraprake pas raportimit të disa ngjarjeve të rënda dhe efekteve anësore me administrimin e dozave që i përkasin vaksinës AstraZeneca.

Aifa po kryen të gjitha kontrollet e nevojshme, duke përvetësuar dokumentacionin klinik në bashkëpunim të ngushtë me NAS dhe autoritetet kompetente.

Mostrat do të analizohen nga Instituti Superior i Shëndetit dhe Aifa do të komunikojë menjëherë çdo informacion të ri.

Vendimi i AIFA për të ndaluar përdorimin në territorin kombëtar të dozave të ABV2856 të vaksinës AstraZeneca vjen pas pas raportimit të disa ngjarjeve të rënda. Një prej tyre u raportua në Siçili, ku një ushtarak 43-vjeçar ndërroi jetë dje në mëngjes si pasojë e një arresti kardiak. Një ditë më parë ushtari kishte marrë dozën e parë të vaksinës nga e njëjta të cilës i referohet AIFA. Për rastin, Prokurori i Sirakuzës ka hapur një hetim dhe ka urdhëruar kryerjen e autopsisë.

Prokuroria e Sirakuzës urdhëroi sekuestrimin e dozave dhe i kërkoi Aifa-s të merrte masat përkatëse. “Ne jemi duke hetuar dhe për fat të keq nuk është e lehtë duke pasur parasysh temat e shumta të përfshira. Ne nuk duhet të krijojmë alarmizëm, por zgjedhjet tona diktohen nga mbrojtja e shëndetit publik”, tha ai.

Për momentin, Prokurori Publik i Catania-s ka hapur një dosje pa të dyshuar mbi hipotezën e vrasjes, për vdekjen e Davide Villa, 50 vjeç, një agjent i ekipit në Catania, i cili vdiq 12 ditë më parë pas inokulimit të vaksinës.

Pas komunikimit të Aifa që ndaloi përdorimin e dozave që i përkasin grupit ABV2856 të vaksinës AstraZeneca, u pezullua vaksinimi i anti Covid-19 te mësuesit në qendrën e vaksinimit në Cosenza.

Danimarka pezulloi përdorimin e vaksinës AstraZeneca si një masë paraprake. Pezullimi i përkohshëm është i lidhur me “raportet e rasteve serioze të mpiksjes së gjakut midis njerëzve të vaksinuar”, njëra prej të cilëve ka vdekur. Pas Danimarkës, Norvegjia dhe Islanda gjithashtu pezulluan përdorimin e vaksinës AstraZeneca si një masë paraprake dhe deri në një njoftim të mëtejshëm pavarësisht sigurimeve nga Agjencia Evropiane e Barnave, EMA dhe prodhuesi.