Ekspertët e sigurisë së OBSH mblidhen sot për të rishikuar vaksinën AstraZeneca

KR ASTRAZENECA frame 1474 1100x620

Ekspertët e sigurisë së vaksinave nga Organizata Botërore e Shëndetësisë takohen sot për të shqyrtuar vaksinën Oxford-AstraZeneca, pasi disa vende evropiane ndaluan dozat e tyre.

Ka pasur një numër rastesh në Evropë të mpiksjes së gjakut që zhvillohen pas administrimit të vaksinës. Por ekspertët thonë se numri i incidenteve përputhet me normën e raportuar zakonisht në popullatën e përgjithshme.

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) do të zhvillojë gjithashtu një mbledhje sot, ku pritet të japë vendimin mbi përdorimin e vazhdueshëm të vaksinimit me Oxford-AstraZeneca të enjten.

Rreth 17 milionë njerëz në Bashkimin Evropian dhe Mbretërinë e Bashkuar kanë marrë një dozë të vaksinës, me më pak se 40 raste të mpiksjes së gjakut të raportuar që nga java e kaluar, tha AstraZeneca.

Pretendimet e paprovuara se mund të ketë një lidhje kanë çuar në 11 vende evropiane që pezullojnë përdorimin e vaksinës, përfshirë Gjermaninë, Francën, Italinë dhe Spanjën.

Vende të tjera, përfshirë Austrinë, kanë ndaluar përdorimin e saj si një masë paraprake. Ndërkohë që Belgjika, Polonia, Republika Çeke dhe Ukraina thanë se do të vazhdonin të administronin vaksinën AstraZeneca.

  • LAJMI I FUNDIT | Ministria e Shëndetësisë: 1 viktimë në 24 orët e fundit, 39 raste
  • LAJMI I FUNDIT | MSH: 71 pacientë në spitale, 7 në terapi intensive, asnjë në intubim
  • LAJMI I FUNDIT | Ministria e Shëndetësisë: 1 viktimë në 24 orët e fundit, 39 raste