Një maskë floriri 3000-vjeçare

Mbetjet e një maske prej ari janë gjetur në mesin e disa objekteve 3000-vjeçare në një vend arkeologjik në provincën Sichuan të Kinës.

Me peshë rreth 280 gram dhe e vlerësuar të jetë bërë nga 84% flori, maska ceremoniale është një nga mbi 500 sende të zbuluara nga gjashtë “gropa flijimi” të sapozbuluara, sipas Administratës Kombëtare të Trashëgimisë Kulturore të vendit.

Disa ekspertë thonë se objektet mund t’i përkasin shtetit antik Shu, një mbretëri që sundoi në pellgun perëndimor të Sichuan derisa u pushtua në vitin 316 para Krishtit.

Përveç maskës së artë, arkeologët zbuluan bronz, fletë ari dhe objekte të bëra nga fildishi dhe kockat.

Objektet u gjetën në Sanxingdui, një zonë 4.6 milje katrorë jashtë kryeqytetit provincial të Chengdu. Më shumë se 50 000 objekte të lashta janë gjetur në Sanxingdui që nga vitet 1920, kur një fermer lokal aksidentalisht hasi në një numër relikesh në vend.

.