Ligjet me porosi, Vurmo: Raporti i bazuar dhe tek mediat investigative, sfidë pasi nuk ka literaturë

Gjergji Vurmo nga IDM Albania ishte i ftuar në “Absolut 4” për të folur në lidhje me raportin e fundit të Transparency International në bashkëpunim me IDM për çështjen e ligjeve me porosi në Shqipëri dhe korrupsionin në nivelet e larta.

Vurmo shpjegoi se raporti është përgatitur në bazë të hulumtimeve të IDM, informacioneve zyrtare si dhe mediat investigative si Birn Albania, Monitor, etj.

Një sfidë që ishte hasur gjatë përpilimit të këtij raporti sipas Vurmos ishte dhe fakti se për ligjet me porosi nuk ka literaturë pasi është një çështje e re në diskursin akademik.

“Bashkëpunimi me Transparency International erdhi në një kontekst shumë normal të zhvillimit të marrëdhënieve me IDM. Kemi pasur dhe disa bashkëpunime të mëparshme lidhur me studime të ndryshme. Ky studim është në kuadër të një projekti hulumtues me fondet e BE që përfshinë 6 vendet e Ballkanit Perëndimor dhe Turqinë. Deri më sot janë bërë publike gjetjet për Shqipërinë dhe Serbinë. Besoj se brenda pak ditësh do të publikohen dhe raportet për vendet e tjera. Sfida ishte shumë e madhe në lidhje me ligjet me porosi. Jo aq shumë sa për rastet e korrupsionit.

Ne e kemi thënë në raport që jemi bazuar përveç punës hulumtuese dhe informacioneve shtetërore dhe në një pjesë nga mediat investigative. Birn ka mbuluar pjesën më të madhe të korrupsionit lart apo dhe ligjeve me porosi. Sfida tek pjesa e ligjeve me porosi qëndronte dhe tek fakti që nuk ka literaturë jo vetëm të hulumtimit të zbatuar, por nuk ka as literaturë akademike për të krahasuar qasjen, modelet. Ligjet me porosi janë një çështje krejt e re në diskursin akademik dhe më gjerë”, shpjegoi Vurmo.