Raporti i TI, Hoxhaj: Ligjet tona janë të mira, por shqetësuese janë hapësirat ligjore

Andi Hoxhaj, nga University of Warwick, School of Law, foli në Absolut 4 ku u diskutua për raportin e fundit të përgatitur nga Transparency International, i quajtur “Zbërthimi i kapjes së shtetit në Shqipëri: Një shqyrtim i rasteve të korrupsionit të nivelit të lartë dhe ligjeve të bëra me porosi 2008-2020”.

Hoxhaj u shpreh se kapja e shtetit nuk është një fenomen vetëm i vendeve me demokraci hibride, por edhe ai atyre më të zhvilluara. “Nuk është një problem vetëm i vendeve të pazhvilluara, ndodh edhe në shtete të tjera. Ka tendenca për kapjen e arsimit edhe në Poloni së fundmi. Problemi është se në Shqipëri, me demokraci hibride është më i hapur si problem. Por edhe Bullgaria dhe Rumani ka probleme në lidhje me sistemin gjyqësor, i cili është i korruptuar dhe deri diku i kapur”.

Më tej, Hoxhaj theksoi se ligjet në Shqipëri janë të mira, por problemi qëndron te nën ligjet. “Legjislacionet tona janë të mira, por shqetësues janë nën ligjet. Këto praktika janë për t’u parë. Duhet të shikohet që ligjet të mos shtyhen shumë shpejt në parlament”.