Blinken, letër për Vuçiç, SHBA i kërkon Serbisë ta njohë pavarësinë e Kosovës

Publikuar më: 31/3/2021, ora 14:07

Blinken, letër për Vuçiç, SHBA i kërkon Serbisë ta njohë pavarësinë e Kosovës

Publikuar më: 31/3/2021, ora 14:07

Shtetet e Bashkuara të Amerikës i kërkojnë Serbisë që dialogun me Kosovën ta përmbyllë me njohje reciproke. Këtë e ka parashtruar sekretari i shtetit, Antony Blinken, në një letër dërguar presidentit, Aleksandër Vuçiç.

“Qëllimi afatgjatë i Shteteve të Bashkuara ka qenë të shikojë Serbinë dhe Kosovën të arrijnë marrëveshje gjithëpërfshirëse e përqendruar në njohjen reciproke. Kjo do të kërkojë fleksibilitet, të menduarit përpara dhe një gatishmëri të të gjitha palëve për kompromis. Normalizimi i plotë i marrëdhënieve do të çojë përpara të ardhmen europiane të të gjithë rajonit.”

Nga letra e Antony Blinken, Sekretar i Shtetit i SHBA

Letra ka arritur në presidencën serbe në datën 23 shkurt, por vetëm tani është bërë publike. Vuçiç falënderoi sekretarin amerikan të shtetit duke thënë se përveç pjesës së njohjes reciproke me Kosovën, mesazhi ishte kuptimplotë dhe i mirë në të gjitha aspektet e tjera.

Presidenti serb tha se përgëzoi Blinken për emërimin në postin e rëndësishëm të administratës së Shteteve të Bashkuara dhe se i ofroi bashkëpunim lidhur me një sërë çështjesh. Ndër të tjera vlerësoi tej mase faktin që kreu i diplomacisë amerikane i shkroi diçka me dorë në fund të letrës.