Rritje e infektimeve, Turqia përgatitet për bllokimin e saj të parë të plotë

turqi covid 1100x620

Turqia përgatitet për të hyrë në bllokimin e saj të parë të pandemisë, për të frenuar një rritje të infeksioneve dhe vdekjeve.

Pas një periudhe të dytë të kufizimeve që filluan nëntorin e kaluar, numri i rasteve ditore ra në rreth 6000 në mes të shkurtit, por sapo qeveria filloi të lehtësonte kufizimet në mars, një valë e re goditi Turqinë.

Qeveria më pas vendos përsëri kufizime në fillim të prillit, por nuk ishin të mjaftueshme për të frenuar përhapjen e infeksioneve.

Në kulmin e saj në prill, kishte më shumë se 60 mijë raste të reja në ditë dhe më shumë se 300 vdekje.

Sipas kritikëve, qeveria hoqi kufizimet shumë herët dhe procesi i vaksinimit nuk ka qenë mjaft i shpejtë. Më shumë se 22 milionë njerëz janë vaksinuar deri më tani në vendin me 82 milionë banorë.

Turqia kryesisht përdor vaksinën kineze Sinovac, si dhe më pak të Pfizer-Biontech.

Vitin e kaluar, Turqia u pa si një histori suksesi për veprimin e saj të hershëm luftarak dhe madje u vlerësua nga OBSH-ja.

Një vit më pas, është ndër vendet më të prekura nga Covid, me shkallën më të lartë të infeksionit në Evropë.

Presidenti turk Erdogan ka njoftuar një bllokim të plotë efektiv nga ora 19:00 e së enjtes deri më 17 maj.

Njerëzit do të duhet të qëndrojnë në shtëpi përveç udhëtimeve thelbësore të pazarit dhe trajtimit urgjent mjekësor.

Të gjitha udhëtimet midis qyteteve do të kërkojnë miratimin zyrtar.

Shkollat ​​do të mbyllen dhe do të vendosen kufij të rreptë të kapacitetit për përdoruesit e transportit publik.

Shitjet e alkoolit po kufizohen, ndërsa disa biznese përjashtohen nga kufizimet e reja.