175 gazetarë indianë kanë humbur jetën nga Covid-19

indi 1 1100x620

Rreth 175 gazetarë dhe punonjës të medias kanë humbur jetën nga koronavirusi në 14 muajt e fundit në Indi, sipas një rezultati nga Rrjeti i Grave në Media, Indi (NËMI).

Në një faqe përkujtimore, NWMI ka përpiluar një listë gjithëpërfshirëse të reporterëve, redaktorëve, spikerëve, fotografëve dhe fotoreporterëve që kanë vdekur si pasojë e Covid-19. Është e panjohur se sa persona e kontraktuan virusin gjatë punës.

“Ne vajtojmë për humbjen e asaj që ata dinin, asaj që ata e donin, atë që secili prej tyre bëri, një histori në një kohë, një foto në një kohë, një bazë të dhënash në një kohë. Nga brenda komunitetit tonë nga ata prej nesh që shkojnë kudo pa pyetur, ne vajtojmë për humbjen e shokëve, miqve, shefave dhe kolegëve tanë dhe dëshmojmë për udhëtimet e tyre të fundit”, lexohet në deklaratën e lëshuar nga NWMI.

India aktualisht po lufton me një valë të dytë të rasteve Covid-19 dhe po përballet me mungesë të rëndë të oksigjenit, shtretërve spitalorë, ilaçeve dhe vaksinave. Kjo ka përkeqësuar numrin e të vdekurve në të gjithë vendin.

Gazetarët në Indi nuk u përfshinë në fazën fillestare të programit të vaksinimit kur u vu në dispozicion të punonjësve të vijës së frontit. Ndërkohë, kompanitë e mediave gjithashtu nuk kanë arritur të sigurojnë kushte të sigurta të punës.

“Shtëpitë mediatike duhet të sigurojnë në mënyrë aktive sigurinë dhe shëndetin e gazetarëve që punojnë për ta dhe atyre që, si krijues të pavarur ose profesionistë të pavarur, u japin informacion jetësor, fotografi dhe video. Shtëpitë e mediave duhet të ndalojnë së detyruari gazetarët të udhëtojnë në kushte të rrezikshme të pasigurta, apo të punojnë në zyra në vend që t’i inkurajojnë ata të punojnë nga shtëpia”, deklaroi NWMI.