Kasapi i Bosnjës do të transferohet në Britani për pjesën tjetër të dënimit. I kushton shtetit rreth 6 mijë paund në muaj

Kasapi i Bosnjës, Radovan Karadzic, do të zhvendoset në burgun britanik për të vuajtur pjesën tjetër të dënimit të tij të përjetshëm pavarësisht nga frika e tij se ai do të vritet nga të burgosurit myslimanë.

Mbretëria e Bashkuar ka rënë dakord që lideri serb boshnjak i kohës së luftës, Radovan Karadzic, duhet të transferohet në një burg britanik për të vuajtur pjesën tjetër të dënimit për rolin e tij në gjenocidin e Srebrenicës.

Radovan Karadzic u dënua për krime lufte gjatë konfliktit ballkanik të viteve 1990 dhe mori dënim të përjetshëm pasi 8000 burra dhe djem u masakruan në gjenocidin e Srebrenicës.

Britania ishte e përfshirë shumë në dënimin e tij dhe hartimin e procedurës ligjore për transferimin e tij në Mbretërinë e Bashkuar.

Arsyeja që ai tani ka rënë dakord të lejojë kasapin e Bosnjës të vuajë pjesën tjetër të dënimit në Britani, është sepse vendi është në listën e vendeve anëtarëve të Kombeve të Bashkuara që marrin ata që shpallen fajtorë për krime lufte. Dhe qeveria britanike dëshiron të tregojë mbështetjen e saj për rendin duke mbajtur koston e burgosjes së Karadzic.

Kostoja për një të burgosur në Kategorinë A, është rreth 69 085 paund në vit, tregojnë statistikat e Ministrisë së Drejtësisë për 2019/20 në Mbretërinë e Bashkuar.

Karadzic aktualisht po shërben në një njësi paraburgimi të Kombeve të Bashkuara në Holandë. Ai u shpall fajtor për krime lufte dhe krime kundër njerëzimit për rrethimin 44-mujor serb të kryeqytetit të Bosnjës, Sarajevë dhe për mbikëqyrjen e një fushate të spastrimit etnik që dëboi kroatët dhe myslimanët nga zonat e pretenduara nga serbët e Bosnjës.

Duke u fshehur për më shumë se një dekadë pas luftës, ai u arrestua dhe iu dorëzua Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë në korrik të 2008-s.

Në vitin 2016, Karadzic u shpall fajtor për gjenocid për masakrën e Srebrenicës nga gjykatësit e Tribunalit për Krimet e Luftës në Hagë.

Ish-psikiatri fillimisht u burgos për 40 vjet për urdhërimin e vrasjeve në 1995, mizoria më e keqe e Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore.

Gjykatësit e apelit në Hagë më parë lanë në fuqi dënimet për gjenocid, krime lufte dhe krime kundër njerëzimit dhe e rritën dënimin e tij nga 40 vjet në burgim të përjetshëm.

Ish-udhëheqësi është një nga figurat më të larta të gjykuara nga gjykata e Hagës për krime lufte.

Çështja e tij konsiderohet si kryesore në dhënien e drejtësisë për viktimat e konfliktit, i cili la më shumë se 100 000 njerëz të vdekur dhe miliona të pastrehë.