Eshtrat e 24 personave zbulohen në kopshtin e ish-policit në El Salvador

Eshtrat e të paktën 24 personave janë zbuluar në shtëpinë e një ish-oficeri policie në El Salvador.

Varret mund të mbajnë deri në 40 trupa, shumica e tyre mendohet të jenë gra ose vajza, thonë zyrtarët, ndërsa zhvarrosja e të gjithë trupave mund të zgjasë edhe një muaj.

Policia beson se zbulimi nxjerr në pah një rrjet vrasjesh të fshehta gjatë një dekade.

El Salvador ka nivelet më të larta të Amerikës Latine për vrasje të grave, ose vajzave për shkak të gjinisë.

Hugo Ernesto Osorio Chávez, 51 vjeç, u arrestua në Chalchuapa këtë muaj për vrasjen e një gruaje 57-vjeçare dhe vajzës së saj 26-vjeçare. Ish-oficeri, i cili ishte hetuar më parë për krime seksuale, pranoi vrasjen e tyre.

Por kur ekipet mjeko-ligjore kontrolluan shtëpinë e tij rreth 48 milje (78 km) në veri të kryeqytetit, San Salvador, ata gjetën të paktën shtatë gropa që përmbajnë trupa, disa prej të cilave mund të ishin varrosur deri dy vjet më parë.

Autoritetet thanë se zbulimi sugjeroi ekzistencën e një unaze vrasjeje që mund të ketë zgjatur për një dekadë.

Të paktën 10 persona po përballen me akuza.

Të dyshuarit përfshijnë ish-policë, ish-ushtarë dhe trafikantë njerëzish, tha Mauricio Arriaza Chicas, drejtori i policisë civile kombëtare të Salvadorit, raporton gazeta La Prensa.

Ai pretendoi se Osorio Chavez mund të ketë vrarë njerëz për një dekadë.

Dhjetëra njerëz besuan se të afërmit e tyre të zhdukur mund të ishin midis trupave të mbledhur jashtë shtëpisë të enjten, ndërsa punonjësit e mjekësisë ligjore hiqnin skeletet nga toka.

El Salvador regjistroi 70 vrasje të grave vitin e kaluar. Kishte 111 në 2019, treguan të dhënat e policisë.

Dhuna ndaj grave në Amerikën Latine, përfshirë edhe vrasjet, u përkeqësua gjatë pandemisë së koronavirusit, sipas grupeve të ndihmës, ndërsa 12 gra vriten çdo ditë në Amerikën Latine, sipas Kombeve të Bashkuara.