Samiti Global për Shëndetin: Të vaksinojmë dhe të tejkalojmë kufijtë. Gjermania i ofron Covax 30 milionë doza

Gjermania do të dhurojë deri në 30 milionë doza të vaksinës kundër Covid në Covax nga tani deri në fund të vitit 2021. Kjo u deklarua nga Angela Merkel në një konferencë për shtypi në samitin e G20 mbi shëndetin.

Covax është një program ndërkombëtar që synon të ketë qasje të barabartë në vaksinat edhe për vendet në zhvillim.

Edhe Italia gjithashtu do të luajë rolin e saj, duke dhuruar 300 milionë euro dhe 15 milionë doza të vaksinës.

“Italia i ka ofruar 300 milionë euro Covax dhe 15 milionë doza vaksinash në fondin e dhurimeve,” tha kryeministri Draghi, në konferencën e fundit për shtyp të Samitit Global të Shëndetit. “Pandemia ka treguar që ne duhet të kapërcejmë kufijtë, nëse duam të përballojmë sfidat e kohërave tona”, theksoi ai.

“Ne duhet të sigurojmë disponueshmërinë e vaksinave për vendet më të varfra. Ndoshta do të kemi nevojë për më shumë kurse vaksinimi në të ardhmen, dhe rritja e prodhimit është thelbësore. Një propozim është të vendoset një pezullim i patentës për vaksinat Covid-19. Italia është e hapur për këtë ide”, vijoi Draghi.

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula Von der Leyen tha në Samitin Global të Shëndetit se qëllimi i Samitit është të sigurojë vaksina për të gjithë.

“Deri në vitin 2021, 100 milionë doza për vendet me të ardhura të ulëta. “BE do të bëjë një propozim në fillim të Qershorit për Organizatën Botërore të Tregtisë (OBT) për një mënyrë të tretë” për ndarjen e patentave “në përputhje me idetë e shprehura nga OBT. Tre elemente: lehtësira tregtare, mbështetje për prodhim më të madh, thjeshtimi i përdorimit të licencave të detyrueshme në kohë krize”.

Ndërsa kryeministri italian theksoi se duhet të hiqen ndalimet e përgjithshme të eksportit veçanërisht në vendet më të varfra, si edhe të mbështeten kompanitë prodhuese të vaksinave.

“BE ka eksportuar rreth 200 milionë doza të vaksinave Covid-19 në 90 vende, rreth gjysma e prodhimit të saj të përgjithshëm. Të gjitha shtetet duhet të bëjnë të njëjtën gjë. Ne duhet të heqim ndalimet e përgjithshme të eksportit veçanërisht në vendet më të varfra. Italia ishte një nga vendet e goditura e para dhe më e ashpër nga pandemia. Në G20, ne duam të udhëheqim drejtimin global për të hartuar përgjigje më të mira globale ndaj krizave aktuale shëndetësore dhe të së ardhmës. Italia mirëpret nismën e Komisionit Evropian për të prodhuar vaksina dhe produkte shëndetësorë në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Ne duam të përfshijmë kompanitë tona farmaceutike dhe qendrat kërkimore për të mbështetur prodhimin, veçanërisht në Afrikë. E ne do ta bëjmë atë së bashku me vendet e tjera partnere , përfshirë Francën dhe Gjermaninë”.

Edhe Kina do të sigurojë një ndihmë shtesë prej 3 miliardë dollarësh gjatë 3 viteve të ardhshme për të mbështetur përgjigjen ndaj Covid dhe rimëkëmbjes ekonomike në vendet në zhvillim”, njoftoi presidenti kinez Xi Jinping në lidhje me Samitin Global të Shëndetit.

“Ne duhet të jemi të bashkuar dhe të promovojmë solidaritet dhe bashkëpunim. Ne duhet të hedhim poshtë çdo përpjekje për të politizuar ose etiketuar virusin. Manipulimi politik nuk ndihmon përgjigjen e brendshme ndaj pandemisë Covid, vetëm prish bashkëpunimin ndërkombëtar dhe dëmton popullatat në të gjithë botën”, tha ai.

Puna e samitit do të mbyllet me miratimin e një deklarate që përbëhet nga pesë faqe dhe gjashtëmbëdhjetë parime, për të ndryshuar qasjen e të mëdhenjve të botës në luftën kundër pandemisë.