Moti i keq dhe kufizimet e COVID dyfishojnë numrin e viktimave nga ortekët në Francë

teleferik 1100x620

Tridhjetë e nëntë njerëz humbën jetën nga ortekët në Francë këtë dimër, një numër shumë më i lartë ky se në vitet e mëparshme, që vjen për shkak të kufizimeve të COVID-19.

Sipas Shoqatës Kombëtare për Kërkimin e Dëborës dhe Orteku (ANENA), numri i të vdekurve këtë dimër është gati dyfishi i mesatares së vërejtur çdo vit gjatë pesë dekadave të fundit.

Rritja e viktimave erdhi për shkak të skijimit nordik, i cili pa një ringjallje këtë vit pasi ashensorët e skive në Francë ishin mbyllur për pjesën më të madhe të sezonit si pjesë e masave për të frenuar përhapjen e virusit vdekjeprurës.

Moti ishte një faktor tjetër kryesor me dëborë për pjesën më të madhe të sezonit dhe në Alpe gjatë gjithë sezonit.

Shumica e viktimave ishin skiatorë me përvojë, ndërsa disa ishin ndihmës të parë ose alpinistë me përvojë.

ANENA tha që kushtet e pafavorshme dhe kufizimet e COVID-19 nuk i dekurajuan skiatorët.