Pandemia favorizon plaçkitjen e thesareve antike, Policia e Romës sekuestron objektet: 3 denoncime

objektet 1100x620

Policia e Romës, ka sekuestruar objekte historike me vlerë të jashtëzakonshme dhe denoncoi tre persona për vjedhjen e tyre. Kjo erdhi falë raportit të një arkeologu, ndërsa tre personat akuzohen për shkeljen e neneve 175 dhe 176 të kodit të trashëgimisë kulturore dhe peizazhit.

Grabitja e artit antik në Itali nuk është një fenomen i ri. Është po aq e vjetër sa perandoria Romake.

Pandemia Covid-19, u ka ofruar këtyre hajdutëve mundësi të reja për të bastisur vendet e mbyllura arkeologjike, kishat dhe muzetë me objekte të paçmuara

Gjatë vitit 2020, kishte një rritje të dukshme në tregtinë e objekteve të plaçkitura në grupet e Facebook në të gjithë botën, deklaron sipas Katie Paul, bashkëdrejtuesja e Projektit të Kërkimit të Antarkologjisë së Trafikimit të Antikiteteve dhe Trashëgimisë. Në Prill dhe Maj, një nga grupet më të mëdha të monitoruar nga projekti pothuajse u dyfishua në madhësi në 300,000 anëtarë.

“Kjo ngritje mund t’i atribuohet pjesërisht bllokimit dhe rënies së koronavirusit në ekonomitë në shumë pjesë të botës,” tha ajo përmes postës elektronike. “Kombinimi i para-okupimit të policisë me krizën e shoqëruar me humbjet e vendeve të punës për shkak të bllokimit po e përkeqësojnë problemin.”

Interpol, i cili sapo ka prezantuar një aplikacion të quajtur ID-Art që përmban një bazë të të dhënave të mallrave të vjedhura, tha se 56.400 “mallra kulturorë” u sekuestruan dhe 67 njerëz u arrestuan – përfshirë sulmuesit e varreve dhe trafikantët e objekteve, në operacionet globale antitrafik midis qershorit dhe tetorit 2020, kur pjesa më e madhe e Evropës ishte mbyllur. Vetëm në Itali, kjo përfshinte qeramikë, artefakte, art dhe libra me vlerë 1.2 milionë euro që kishin qenë në rrugën e tyre për tek blerësit, shpesh përmes kanaleve si rrjeti i errët dhe tregu i zi, përpara se autoritetet të ndërhyjnë.