Vendet e pasura të G7 detyrojnë Amazon, Google dhe Microsoft të paguajnë më shumë taksa

g7 1100x620

Grupi G7 i ekonomive kryesore ka arritur një marrëveshje historike për taksimin e kompanive multi-nacionale. Ndër kompanitë e prekura mund të jenë gjigandët e teknologjisë si Amazon, Google dhe Microsoft.

Ministrat e Financave që u takuan në Londër ranë dakord të angazhohen në parimin e një niveli minimal të taksës së korporatave prej 15%.

Kjo masë pritet të shohë miliarda dollarë që rrjedhin drejt qeverive për të shlyer borxhet e shkaktuara gjatë krizës Covid.

Marrëveshja që pritet të formalizohet brenda muajit, ka për qëllim të shmangë garën e zhvilluar gjatë dekadave të fundit ku vende të caktuara afronin korporatat e mëdha me premtimin e taksave të ulëta në shtetet e tyre.

Kjo lëvizje ka krijuar një hendek të madh financiar në vendet e origjinës, i cili u vu në dukje gjatë muajve të pandemisë kur këto kompani kërkonin ndihmë ekonomike.

Në këtë kuadër u ra dakord edhe për mbledhjen e më shume taksave nga kompanitë shumëkombëshe si Google, Amazon dhe Facebook, të cilat shpesh rezervojnë fitime në juridiksione ku paguajnë pak ose aspak taksa.

Më herët ministri gjerman i financave Olaf Scholz tha se marrëveshja do të “ndryshojë botën”. Sipas tij një normë prej 15% do të ndihmonte në kthimin e borxheve që janë rritur gjatë pandemisë. Scholz  tha se ishte “absolutisht i sigurt” se do të kishte një marrëveshje.

“Nëse ne biem dakord mbi taksimin minimal për korporatat, kjo do të ndihmojë për të dalë nga kjo garë në pjesën e poshtme që shohim me taksat sot,” i tha ai BBC.

“Kjo do të ndihmojë vendet të financojnë detyrat e tyre dhe veçanërisht pas krizës Covid dhe të gjitha paratë që kemi shpenzuar për të mbrojtur shëndetin e njerëzve dhe për të mbrojtur ekonominë”.

Ministri francez i financave Bruno le Maire i kërkoi Irlandës, e cila ka një nga normat më të ulëta të taksave të korporatave në Bashkimin Evropian, me 12.5%, të futet “në bord”.

Një tjetër ministër i financave tha se marrëveshja do të fillojë të përcaktojë rregullat për Shekullin 21, sepse nëse demokracitë perëndimore të G7 ishin të paafta për ta bërë atë, atëherë Kina do ta bënte.