Nga Ballkani drejt SHBA-së me dokumente false, policia shqiptare, pjesë e operacionit në Spanjë ku u arrestuan 46 persona

policia spanjolle 1100x620

46 persona janë arrestuar në Spanjë në kuadër të një operacioni ndërkombëtar për goditjen e një grupi kriminal të përfshirë në kontrabandën e emigrantëve dhe mashtrimin me dokumente, ku ka marrë pjesë edhe policia shqiptare.

Hetimi është drejtuar nga Policia Kombëtare Spanjolle, në bashkëpunim të ngushtë me Policinë Shqiptare dhe autoritetet e zbatimit të ligjit dhe imigracionit në Austri, Francë, Itali, Slloveni, Kosovë, Portugali, Mbretërinë e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara dhe të mbështetur nga Europol, me oficerë të udhëzuar për të çmontuar një grup të organizuar të krimit të përfshirë në kontrabandën e emigrantëve dhe mashtrimin me dokumentet.

Hetimet për këtë operacion kanë nisur që prej vitit 2019, ndërkohë që në dhjetor të 2020, u arrestuan disa korrierë që udhëtonin në Kosovë dhe Shqipëri për të shpërndarë dokumente të falsifikuara. Gjithashtu, hetimet çuan në çmontimin e një grupi kriminal të identifikuar në ishullin Saint Maarten të Karaibeve, që kontrabandonte emigrantë nga Ballkani Perëndimor, me dokumente të falsifikuara në Shtetet e Bashkuara.  

Jo më larg se në mars të këtij viti, katër baza shtypi për dokumente të falsifikuara u çmontuan në Kosovë.

Deri më tani, hetimi ka çuar në 50 arrestime, më shumë se 400 emigrantë të identifikuar në aeroporte dhe 1000 dokumente false të sekuestruara.

Në ditën e veprimit, Europol vendosi një postë komanduese virtuale për të mundësuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale midis hetuesve dhe vendosi një ekspert në Spanjë për të kontrolluar informacionin operativ kundër bazave të të dhënave të Europol dhe për të siguruar udhëzime për hetuesit në terren.