Afrika e Jugut përfshihet nga protestat e dhunshme, 45 viktima dhe 800 të arrestuar

Të paktën 45 njerëz kanë vdekur në dhunën që ka përfshirë pjesët e Afrikës së Jugut që nga burgimi ish-Presidentit Jacob Zuma javën e kaluar. Dyqanet në dy provinca të Afrikës së Jugut u plaçkitën përsëri sot, për të pestën ditë me radhë.

Autoritetet në provincën Gauteng, ku ndodhet Johannesburg, raportuan se natën e kaluar policia gjeti dhjetë kufoma në një qendër tregtare të plaçkitur në Soweto, një zonë urbane në periferi të qytetit.

Pamjet televizive tregojnë dhjetëra gra, burra dhe fëmijë në një dyqan kasapi Soweto, duke dalë me arka të rënda me mish të ngrirë në shpatulla ose kokë, ndërsa një roje shikon skenën duke kërkuar ndihmë. Policia arriti tri orë më vonë, duke ndërhyrë me plumba gome. Në zonën urbane të Alexandra-s, në veri të Johanesburgut, qindra njerëz hynin dhe dilnin nga një dyqan me sende ushqimore falas. Imazhe të tjera tregojnë një depo të plaçkitur në Pietermaritzburg, kryeqyteti i KëaZulu-Natal.

Pothuajse 800 njerëz janë arrestuar në trazirat që filluan të enjten e kaluar dhe u kthyen në dhunë gjatë fundjavës. Ushtria tani është vendosur për të ndihmuar policinë.

Presidenti Cyril Ramaphosa e ka quajtur atë si dhuna më e rëndë e dëshmuar në Afrikën e Jugut që nga vitet 1990, para fundit të aparteidit, me zjarre të vendosura, autostrada të bllokuara dhe biznese të plaçkitura në qytete të mëdha dhe qytete të vogla në provincat KëaZulu-Natal dhe Gauteng.

Autoritetet vendase kanë deklaruar se nëse plaçkitja vazhdon, ekziston rreziku që të mbarojnë furnizimet themelore të ushqimit. Por Ministrja e Mbrojtjes tha se nuk kishte ende nevojë për të deklaruar një gjendje të jashtëzakonshme mbi dhunën.

Zyrtarët kanë akuzuar disa grupe që kanë përfituar nga zemërimi mbi burgosjen e Zuma për të kryer veprime kriminale, ndërsa të tjerët kanë thënë se zemërimi për papunësinë dhe varfërinë po nxisin kaosin.