Regjistrohet numri më i lartë i vdekjeve nga mbidoza e drogës për vitin 2020 në SHBA

droga 4 1100x620

Vdekjet nga mbidoza e drogës u rritën me afër 30% në Shtetet e Bashkuara në vitin 2020, duke arritur numrin më të lartë të regjistruar ndonjëherë, njoftoi të mërkurën Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Më shumë se 93,000 njerëz vdiqën nga mbidoza e ilaçeve në vitin 2020, sipas të dhënave të përkohshme të lëshuara nga Qendra Kombëtare e Statistikave të Shëndetit të CDC. Kjo është një rritje prej 29.4% nga 72,151 vdekje të parashikuara për 2019.

“Vdekjet nga mbidoza nga opioidët sintetikë (kryesisht fentanili) dhe psikostimuluesit si metamfetamina gjithashtu u rritën në vitin 2020 krahasuar me vitin 2019. Vdekjet e kokainës, si edhe vdekjet nga opioidet natyrale dhe gjysmë sintetike gjithashtu u rritën në vitin 2020, tha NCHS në një deklaratë.

“Ky është numri më i lartë i vdekjeve nga mbidoza i regjistruar ndonjëherë në një periudhë 12-mujore dhe rritja më e madhe që prej të paktën 1999”, tha Dr. Nora Volkoë, drejtoreshë e Institutit Kombëtar të Abuzimit të Drogës (NIDA), pjesë e Instituteve Kombëtare e Shëndetit.

“Këto të dhëna janë tronditëse. Pandemia COVID-19 krijoi një përplasje shkatërruese të krizave shëndetësore në Amerikë,” shtoi Volkoë.

Përdorimi i papërshtatshëm i opioideve ishte pas shumicës së vdekjeve. NCHS raportoi se vdekjet nga mbidozimi nga opioidet u rritën nga 50,963 në 2019 në 69,710 në 2020.

Mbidozat nga opioidet janë përkeqësuar vazhdimisht në SHBA për dekada. Disa anëtarë të Kongresit kanë fajësuar FDA për miratimin e opioideve të reja sintetike dhe prodhuesit e disa prej barnave, veçanërisht prodhuesi i Oxycontin Purdue Pharma, janë ndjekur penalisht për rolin e tyre në tregtimin e tyre.