Kokaina e maskuar si qymyr me vlerë 35 mln euro kapet në operacionin e përbashkët irlandezo- holandez

Kokaina e maskuar si qymyr me një vlerë deri në 35 milionë euro është kapur në një operacion të përbashkët midis autoriteteve irlandeze dhe holandeze.

Droga u gjet brenda dy kontejnerëve transportues nga Amerika e Jugut që mbërritën në portin e Roterdamit, në Holandë. Hetuesit irlandezë besojnë se kjo ishte një përpjekje për të importuar deri në gjysmë ton kokainë në Irlandë, sipas një njoftimi për shtyp nga Garda Síochána, policia dhe shërbimi i sigurisë kombëtare i Irlandës, botuar të Mërkurën.

Brenda kontejnerëve gjendeshin 2,000 thasë me qymyr. Falë përdorimit të një skaneri me rreze X dhe qenve policorë, në disa prej çantave u gjetën që përmbajnë kokainë.

Shkenca Ligjore Irlanda (FSI) më vonë konfirmoi se kokaina ishte e pranishme, por “do të duhen disa ditë dhe mbase edhe më gjatë që FSI të nxjerrë kokainën nga produkti brenda të cilit fshihet”, thuhet në njoftimin për shtyp.

Kontejnerët thuhet se kanë mbërritur në portin e Roterdamit disa javë më parë, ndërsa së shpejti priten arrestime si pjesë e një hetimi në vazhdim nga Byroja Kombëtare e Barnave dhe Krimit të Organizuar të Gardës.

Michael O’Sullivan, kreu i Qendrës Detare të Analizës dhe Operacioneve, e cila koordinon operacionet anti-trafik të drogës nga shtatë vende të Bashkimit Evropian, përfshirë Irlandën, tha se konfiskimi ishte masiv që do t’i sjellë një goditje të madhe krimit të organizuar.

Sipas tij grupet irlandeze të krimit luajnë një rol kryesor në importimin e kokainës në Evropë, ku tregu i drogës vlerësohet të jetë me vlerë 14 miliardë euro.

Policia kombëtare e Spanjës bëri një konfiskim të ngjashëm të 862 kilogramëve kokainë të maskuar si qymyr druri disa javë më parë.