Spanjë, Sánchez njofton rritjen e menjëhershme të pagës minimale

sanchez 1100x620

Pragu minimal është vendosur në 950 euro. Rimëkëmbja ekonomike dhe më shumë drejtësi sociale janë ndër prioritetet e qeverisë së qendrës së majtë.

Spanja do të rrisë pagën minimale ligjore. Kryeministri Pedro Sánchez e tha këtë në një fjalim duke prezantuar planet e qeverisë pas kthimit nga pushimet verore. Kryeministri iberik ka treguar ndër përparësitë e ekzekutivit të tij, të formuar nga koalicioni midis Partisë Socialiste dhe Unidas Podemos, futjen e një “rritjeje të menjëhershme” të pagës minimale.

Ndryshe nga ajo që ndodh në vendet e tjera evropiane, në vendin Iberik paga minimale përcaktohet nga një standard kombëtar, aktualisht i barabartë me 950 euro në muaj. Sánchez ishte në vitin 2019 një përkrahës i rritjes më të madhe të pagës minimale të arritur në kohët e fundit, të barabartë me 22.3%, gjë që solli pragun e pagës minimale në 900 euro. Sot kryeministri i kthehet temës, duke premtuar një rritje të re, e cila duhet të bëhet zyrtare deri në fund të vitit. Propozimi është pjesë e projektit për rimëkëmbjen ekonomike, pasi pandemisë me më shumë drejtësi sociale, përmes unitetit të aktorëve publikë dhe privatë dhe të ecë përpara me një agjendë reformiste falë fondeve evropiane.

Kryeministri spanjoll më pas foli për sfidat kryesore me të cilat përballet vendi në të ardhmen e afërt. Para së gjithash, reformat e tregut të punës dhe ato të pensioneve. Ndër këto, të parat janë kërkesat nga Brukseli për marrjen e ndihmës së Rimëkëmbjes. Puna dhe vëmendja ndaj pjesëve më të vështira të shoqërisë do të jenë fushat kryesore të punës për qeverinë spanjolle. Sánchez i referohej veçanërisht rritjes së vazhdueshme të çmimit të energjisë elektrike, në dëm të gjithnjë e më shumë familjeve dhe bizneseve në vend. Kufizimi dhe frenimi i këtij trendi ka qenë dhe do të vazhdojë të jetë një nga angazhimet e qeverisë, sqaroi kryeministri.