Pa frikë para burrave me armë, gratë afgane protestojnë në Kabul, kërkohet barazi

talebane 1100x620

Gratë në Afganistan po ngrenë zërin gjithnjë e më shumë kundër pabarazive që i presin me qeverisjen nga talebanët. Dhjetra protestuese u mblodhën në Kabul për të kërkuar më shumë të drejta, duke nisur nga ajo e punës, shkollimit dhe veshjes.

Duke treguar një guxim të madh, gratë manifestuan përballë disa militantëve që mbanin armë në duar. Ato mbanin në duar pankarta të printuar dhe brohoritën thirrje të tilla si “Motoja jonë është liria” dhe “gratë afgane janë të bashkuara”.

“Ne gratë afgane kemi punuar fort, studiuar dhe specializuar në edukim për 20 vite, por sot ne jemi hequr nga kabineti qeveritar. Ne kërkojmë të drejtat tona njerëzore.”, shprehet Fatema Etemadi.
“Demonstratat tona po zhvillohet pasi pa prezencën e grave asnjë shoqëri nuk do të ketë prosperitet. Eleminimi I grave do të thotë eleminim I qënieve njerëzore. Nëse gratë nuk janë prezente në një vend, shoqëri, apo qeveri, ai shtet apo kabinet nuk do të jetë I suksesshëm.”, shton një tjetër.

Talebanët vendosën në zbatim një formë radikale të sheriatit, në veçanti duke kufizuar të drejtat e grave, gjatë qeverisjes nga1996 deri në vitin 2001. Por këtë herë, grupi që kontrollon Afganistanin, kërkon të jetë më I hapur përballë botës duke premtuar respektimin e të drejtave të njeriut.

Megjithatë, kanë nisur me këmbën e gabuar pasi u kanë bërë thirrje grave që të qëndrojnë në shtëpi dhe të mos shkojnë në punë pasi militantët e tyre nuk janë mësuar t’i respektojnë. Shpeshherë, talebanët kanë shprehur dhe qëndrimin e tyre kundër shkollimit të vajzave.