Talebanët u ndalojnë sportin grave: Ekspozon trupat e tyre

Publikuar më: 8/9/2021, ora 22:13

Talebanët u ndalojnë sportin grave: Ekspozon trupat e tyre

Publikuar më: 8/9/2021, ora 22:13

Talebanët kanë vendosur që gratë afgane të mos luajnë kriket apo ndonjë sport tjetër që “ekspozon trupat e tyre”. Nënkryetari i Komisionit të Kulturës Talebane, Ahmadullah Wasiq, e shpjegon këtë në një intervistë.

“Unë nuk mendoj se gratë do të lejohen të luajnë. Ato mund të përballen me situata kur fytyra ose trupi i tyre nuk është i mbuluar. Islami nuk i lejon ato të shihen në atë mënyrë. Ne jemi në epokën e medias dhe nëse ka fotografi dhe video që do të shpërndahen në internet, njerëzit do t’i shikojnë”, thotë ai.

Ligji i Emiratit të ri Islamik, i cili nuk i lejon gratë të praktikojnë kriket, rrezikon ndeshjen e pritshme të planifikuar në Australi në nëntor midis dy ekipeve kombëtare të meshkujve brenda Këshillit Ndërkombëtar të Kriketit. Për të dalë në fushë, rregulloret e turneut kërkojnë që të 12 anëtarët të kenë gjithashtu një ekip kombëtar të grave.

Talebanët më pas njoftuan ndalimin e të gjitha llojeve të demonstratave në të gjithë Afganistanin, duke deklaruar se protesta të tilla shqetësojnë jetën normale, ngacmojnë njerëzit dhe krijojnë probleme sigurie. Sipas një deklarate të Ministrisë së Brendshme, nuk lejohet të mbahet asnjë lloj demonstrate pa autorizim nga Ministria e Drejtësisë, të kërkohet të paktën 24 orë paraprakisht, duke dhënë të gjitha detajet.

“Nëse nuk përmbushen të gjitha formalitetet, askush nuk është i autorizuar të mbajë demonstrata,” thuhet në deklaratë.