Libani formon qeverinë pas 13 muajsh bllokimi

mikati 1100x620

Pas 13 muajsh vakumi dhe ngërçi institucional dhe 7 javë pas emërimit të tij, kryeministri përgjegjës Najib Mikati njoftoi nga pallati presidencial libanez në Baabda se kishte marrë miratimin e Presidentit të Republikës Michel Aoun për të formuar qeveria e re, me synimin mbi të gjitha është të negociojë ndihmën për Libanin për kolaps ekonomik me institucionet financiare ndërkombëtare. “Ne nuk formojmë një qeveri, por një ekip pune në shërbim të libanezëve”, tha Mikati.

Qeveria përbëhet nga 24 ministra, të ndarë midis personaliteteve të krishtera dhe myslimane, siç parashikohet nga konventa në Liban.

Mikati, 66 vjeç, miliarder me origjinë nga Tripoli në veri të vendit, ishte kryeministër në vitet e kaluara: nga 2004 në 2005 dhe nga 2011 në 2014. Ai është renditur prej vitesh si një nga njerëzit më të pasur në të gjithë Lindjen e Mesme dhe mburret për marrëdhënie të shkëlqyera familjare me presidentin sirian Bashar al Assad.

Në dy vitet e fundit ai është akuzuar për akte korrupsioni dhe klientelizëm dhe është një nga udhëheqësit politikë libanezë të kontestuar fuqishëm nga lëvizja protestuese që shpërtheu në vjeshtën e vitit 2019, me protesta masive antiqeveritare.