Kina sanksionoi 7 parlamentarë britanikë, ambasadori kinez nuk lejohet të hyjë në Parlament

amb kinez 1100x620

Ambasadori i Kinës në Britani është ndaluar nga Parlamenti dhe i është thënë se nuk mund të hyjë në ndërtesë për një bisedë që ishte planifikuar të mbante të mërkurën.

Kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve, Lindsay Hoyle, tha se nuk ishte e përshtatshme që ambasadori kinez, Zheng Zeguang, të hynte në Parlament, sepse Kina vendosi sanksione kundër shtatë parlamentarëve britanikë për kritikat e tyre ndaj të dhënave të Pekinit për të drejtat e njeriut.

Zheng do të merrte pjesë në një pritje në Dhomën e Përfaqësuesve të organizuar nga një grup parlamentar ndërpartiak për Kinën.

John McFall, homologu i Hoyle në dhomën e sipërme, Dhoma e Lordëve, ra dakord që takimi i planifikuar të zhvillohet diku tjetër, duke marrë parasysh sanksionet aktuale kundër anëtarëve.

Kina vendosi sanksione ndaj shtatë politikanëve britanikë në mars, përfshirë ligjvënësit e lartë konservatorë Iain Duncan Smith dhe Tom Tugendhat, të cilët kanë folur kundër trajtimit të Kinës ndaj pakicës së saj ujgure në rajonin e perëndimit ekstrem Xinjiang.