COVAX, larg objektivit për shpërndarjen e vaksinave deri në fund të 2021

Publikuar më: 23/9/2021, ora 16:44
covax 1024x576

COVAX, larg objektivit për shpërndarjen e vaksinave deri në fund të 2021

Publikuar më: 23/9/2021, ora 16:44

Në garën e vaksinimit kundër virusit Covid fitojnë vendet e pasura. Pavarësisht premtimeve për bashkëpunim për të ndihmuar njerëzit, programet e dozës së tretë të vaksinave në disa vende tregojnë se ky rregull zbatohet. Shtetet dhurojnë vetëm dozat e vaksinës që kanë mbetur. Ky është realiteti i ashpër, që duket qartë nga avancimi i ngadalshëm i programit Covax, CEPI, Gavi, OBSH dhe UNICEF për ndarjen e vaksinave me vendet më të varfra për të cilat po flitet aq shumë këto ditë, me rastin e Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara.

Sipas vlerësimeve fillestare të OBSH -së, Covax duhet të kishte shpërndarë dy miliardë doza deri në fund të vitit 2021, një objektiv i largët ky, duke pasur parasysh ritmin aktual. Deri në këto momentet, më pak se 300 milion doza janë shpërndarë në vendet më të varfra të të gjithë botës.

Një nga frenimet e mëdha në programin Covax, sipas një artikulli në “The Conversation”, ishte ndalimi i eksportit të vaksinave të vendosura nga India në fund të marsit, në përpjekje për të përballuar një valë të dytë shumë të fuqishme, duke përshpejtuar fushatën kombëtare të vaksinimit.  Që atëherë, vendi eksportoi vetëm 20 milionë doza të Covax, me rezultatin që tre doza për njëqind persona u administruan në vendet e Botës së Tretë, krahasuar me 120 përqind në vendet e industrializuara perëndimore.

Por të fajësosh Indinë nuk është e saktë. Është e kuptueshme të dëshirosh të përparosh fushatën e vaksinimit në vendin tënd, para se t’u japësh doza atyre që nuk mund ta përballojnë atë. India ka një popullsi shumë të madhe dhe duhet të vaksinojë rreth një miliard qytetarë në moshë madhore. Supozohet se mund të arrijë imunizim deri në fund të vitit, por ndërkohë, tani për tani, vetëm 206 milionë persona kanë marrë dozën e dytë, e barabartë me 15% të popullsisë.

Situata është krejt e ndryshme në Evropë, ku pothuajse 72% e të rriturve kanë përfunduar ciklin e vaksinimit. Të flasësh për dozën e tretë është e parakohshme, sipas OBSH-së, e cila ka kërkuar vazhdimisht shtyrjen e dozave të përforcimit deri në fund të vitit 2021. Por apeli i saj ra në vesh të shurdhër. Në mes të shtatorit Izraeli kishte administruar tre milionë dozat e treta, nga 6.5 milionë të vaksinuar, dhe një dozë e katërt është nxjerrë tani. Në Itali ndërrimi i tretë filloi më 20 shtator, por i kufizuar në tek më të brishtët.

Drejtori i OBSH -së, Tedros Ghebreyesus, kërkoi të mos përkeqësohen pabarazitë dhe të pritet, për dozën e tretë, derisa secili vend të ketë vaksinuar të paktën 40% të popullsisë. Ajo që duket se nuk është e qartë për vendet perëndimore, të cilat vazhdojnë të mendojnë për imunitetin e tyre, është se qarkullimi i lirë i virusit është kundër produktiv për të gjithë. Sa më shumë të përhapet SARS-CoV-2, aq më shumë do të pësojë mutacion dhe aq më shumë ka të ngjarë të shfaqet një variant i ri i virusit që i shmanget vaksinave.