Studimi i parë në botë mbi klimën dhe demografinë, parashikime katastrofike mbi nxehtësinë dhe përmbytjet

Përditësuar më: 27/9/2021, ora 13:58
moti studimi 1024x576

Studimi i parë në botë mbi klimën dhe demografinë, parashikime katastrofike mbi nxehtësinë dhe përmbytjet

Përditësuar më: 27/9/2021, ora 13:58

Fëmijët e sotëm dhe fëmijët e tyre do të përballen me ngjarje shumë më intensive të motit ekstrem në të ardhmen. Me politikat aktuale të klimës, foshnjat në të gjithë botën do të përjetojnë mesatarisht shtatë herë valë më të nxehta, dyfishin e numrit të zjarreve, 2.6 herë më shumë thatësira, 2.8 herë numrin e përmbytjeve të lumenjve, pothuajse trefishin e përmbytjeve. Të korrat e djegura. Kjo është ajo që del nga një studim i botuar në “Science”.

Kjo analizë është e para e këtij lloji, që lidh shkencën e klimës dhe demografinë, si dhe përcakton sasinë e ekspozimit gjatë gjithë jetës ndaj ngjarjeve ekstreme të motit. Studiuesit nga Universiteti Vrije i Brukselit morën një koleksion të projeksioneve të ndikimit të klimës me shumë modele nga Projekti Isimip (Inter-Sectoral Impact Model Intercomparison Project), bazuar në punën e dhjetëra grupeve kërkimore në të gjithë botën. Shkencëtarët llogaritën ekspozimin gjatë gjithë jetës për çdo brez të lindur midis viteve 1960 dhe 2020, për secilin vend në botë, dhe për çdo skenar të ngrohjes globale midis shkallës 1 dhe rritjes 3.5, sipas angazhimeve aktuale të reduktimit të gazrave serrë nga qeveritë në krahasim me periudhën paraindustriale. Angazhime që do të jenë në zemër të samitit të ardhshëm botëror të klimës COP26 në Glasgow në nëntor.

Me rritjen 3 gradë të ngrohjes globale, një 6-vjeçar në vitin 2020 do të përjetojë dy herë më shumë zjarre dhe ciklone tropikale, 3 herë më shumë përmbytje të lumenjve, 4 herë më shumë dështime të korrave, 5 herë më shumë thatësira dhe 36 herë më shumë valë nxehtësie sesa një person që jeton në kushte klimatike paraindustriale. Në një skenar ngrohjeje prej 3.5 gradë, foshnjat e lindura në vitin 2020 do të përjetojnë 44 herë më shumë valë nxehtësie.

Brezat e rinj në vendet me të ardhura të ulëta do të paguajnë më shumë, nënvizon studimi i shoqëruar me një raport të redaktuar nga OJQ Save The Children, ndërsa 53 milionë fëmijë të lindur në Evropë dhe Azinë Qendrore nga 2016 do të përjetojnë rreth katër herë më shumë ngjarje ekstreme, sipas angazhimeve aktuale klimatike, 172 milionë fëmijë të së njëjtës moshë në Afrikën nën-sahariane do të përballen me një rritje gati gjashtëfish të ekspozimit ndaj ngjarjeve ekstreme gjatë jetës së tyre, madje edhe 50 herë më shumë valë të nxehtësisë, shtojnë shkencëtarët.