Nuk pranoi të kurohej, burri vdes nga tërbimi pasi infektohet nga një lakuriq nate

Përditësuar më: 30/9/2021, ora 11:11
hypatia h 22165e1b423cc19394f91def431e85e1 h 84ce134fc851711fa76f69c6af558a95 1002x579

Nuk pranoi të kurohej, burri vdes nga tërbimi pasi infektohet nga një lakuriq nate

Përditësuar më: 30/9/2021, ora 11:11

Një burrë në Illinois, SHBA, vdiq nga tërbimi një muaj pasi ishte infektuar nga një lakuriq nate që kishte gjetur në dhomën e tij. Sipas autoriteteve shëndetësore, ky është rasti i parë në këtë shtet amerikan që prej të paktën vitit 1954.

Burri në fjalë, i cili ishte rreth moshës 80 vjeç, u zgjua një mëngjes nga gjumi me një lakuriq nate në qafë. Pasi lakuriqi u testua dhe doli pozitiv ndaj tërbimit, burri nuk pranoi që të kurohej, tha Departamenti i Shëndetit Publik në Illinois.

Rreth një muaj pas ekspozimit ai nisi të kishte dhembje qafe, dhembje koke, mpirje në gishtërinj, vështirësi në kontrollin e krahëve dhe në të folur, thanë autoritetet shëndetësore. Të martën, CDC konfirmoi edhe diagnozën e të ndjerit. Ndërsa ekspertë të kafshëve të egra gjetën një koloni lakuriqësh nate në shtëpinë e tij.

Virusi i tërbimit, ilustrim. Foto: Biblioteka e Fotografive Shkencore, SHBA

“Tërbimi ka një përqindje më të lartë të vdekshmërisë nga çdo sëmundje tjetër”, tha Drejtori i Departamentit të Shëndetësisë në Illinois, Ngozi Ezike. “Sidoqoftë, ka kura për të shpëtuar jetën”.

Virusi i tërbimit përcillet nga kontakti i drejtpërdrejtë me një kafshë të infektuar, sipas CDC. Ai sulmon sistemin nervor qendror, duke shkaktuar sëmundje të trurit që më pas çon në vdekje. Sipas CDC, lakuriqët e natës janë përgjegjës për 70% të infektimeve me tërbim në SHBA.