Australia do të rihapë kufijtë në nëntor

Australia do të rihapë kufijtë e saj ndërkombëtarë nga nëntori, duke lejuar udhëtarët e vaksinuar në vend për herë të parë në 18 muaj. Aktualisht, vetëm qytetarët dhe personat me arsye thelbësore mund të hyjnë, ndërsa udhëtimi jashtë është gjithashtu i ndaluar pa arsye thelbësore.

Kryeministri Scott Morrison tha se shtetet me norma vaksinimi mbi 80% do të fitonin liritë e udhëtimit. “Është koha për t’iu kthyer australianëve jetën e tyre”, u tha ai gazetarëve të premten.

Karantina e detyrueshme 14-ditore në hotel në Australi, e cila i kushton secilit udhëtar 3000 dollarë australianë, do të hiqet gradualisht. Ajo do të zëvendësohet me një karantinë shtatëditore në shtëpi për udhëtarët e vaksinuar.

Linjat ajrore kryesore kanë paralajmëruar se nuk janë të përgatitura për një ngritje të shpejtë të shërbimeve.

Sydney, Melbourne dhe Canberra aktualisht janë në bllokim për shkak të shpërthimeve të virusit, çka ka nxitur një rritje të marrjes së vaksinave në ato zona të prekura muajt e fundit.

Uellsi i Ri Jugor, i cili përfshin Sidnein, është në rrugën e duhur për të qenë shteti i parë që kalon pragun prej 80%, brenda pak javësh. Victoria, ku Melburni është kryeqyteti, nuk është shumë prapa.

Por disa shtete, veçanërisht Queensland dhe Australia Perëndimore, kanë kërcënuar se do t’i mbajnë kufijtë e tyre të mbyllur derisa normat e vaksinave të jenë edhe më të larta.

Këto shtete kanë arritur të mbajnë normat e Covid-it ose afër zeros, pasi mbyllën kufijtë e tyre ndaj shteteve me infeksione.