“Mural Fest”, artistët botërorë iu japin ngjyrë fasadave të Tiranës

Festivali “Mural Fest”, ka mbajtur prej 24 gushtit edicionin e tij të tretë, duke i dhënë Tiranës jetë dhe ngjyra.

Kuratori  i “Mural fest” dhe piktori i mirënjohur, Helidon Haliti, thotë se fasadat e pallateve të larta, duke nisur nga qendra, por edhe në zonat me periferike do të vishen me piktura shumëngjyrëshe që kanë në qendër kryesisht figurën e gruas, duke personifikuar Tiranën dhe ndryshimet e saj në këto 100 vite kryeqytet. 

Haliti thotë se “Mural Fest” vjen dhe si një vullnet i mirë për të lënë një ekspozitë në qiell të hapur për Tiranën.

Sipas tij, ky është një nga projektet më tërheqëse të rinisë së sotme, sepse e gjithë bota ka nevojë për shumë ngjyrë.

Haliti thekson se muralet janë punuar mjeshtërisht nga artistë me përmasa botërore, të cilët u përzgjodhën mes 200 kandidaturave dhe në përputhje me tematikën e këtij edicioni, por pa i nxjerrë nga identiteti i tyre artistik. 

Mes emrave në zë është piktori Case Maclain, Manomatic nga Spanja, Same 84 nga Greqia, Mattia Campo nga Italia apo Wuper nga Serbia.

Realizimi i muraleve konsiderohet nga kritikët si një nga projektet më të vështira për t’u realizuar, jo vetëm nga ana teknike, por dhe nga ajo artistike. Haliti tregon se puna në fasadën e pallateve varet nga disa faktorë nisur që nga moti apo dhe ngjitja në lartësi deri në 45 metra, ku punohet për më shumë se 12 orë. Megjithatë, vështirësitë më të mëdha janë artistike pasi puna realizohet në sipërfaqe shumë të mëdha.

Përreth Tiranës, duke nisur nga qendra, në 10 mure të ndryshme tani do të mund të gjejmë të shkrirë artin që mund të ruhet aq sa godina, si një dhuratë për qytetin që ndryshon nga dita në ditë.

Haliti thotë se fasadat janë përzgjedhur në bazë të disa kritereve, por janë përqendruar kryesisht te Komuna Parisit, zonë e cila është kthyer në një pike kyçe për turistët e veçantë të “street art”.

Pas secilës vepër arti, ka edhe një filozofi, të lidhur ngushtësisht me historinë e qytetit. Haliti thotë se qëllimi i tyre është edhe përcjellja e mesazheve sociale nëpërmjet pikturave.

Njëra prej tyre, e quajtur “Kujdesi i nënës”, vepër e piktorit gjerman Case Maclain, i referohet tërmetit të vitit 2019, ku shumë nëna u lutën për fëmijët e tyre, ndërsa kujdesi i tyre i mbrojti nga tragjedia.

Festivali nuk kaloi pa kritika dhe zhurmë. “Kujdesi i nënës” ishte vepra e artit që shkaktoi më shumë reagime në rrjete sociale, për shkak se pretendohej që dora pas vajzës së mitur ishte e një burri. Kjo la vend për keqkuptime dhe debate, të cilat Haliti i konsideron si të pabaza.

Në një kohë kur qytetet po ndryshojnë me shpejtësi marramendëse dhe ftohtësia e xhamit po zëvendëson muret, këto dhjetëra vepra arti me filozofi të ndryshme që lidhen ngushtë me historinë e kryeqytetit, do të sjellin një tjetër pamje në artin publik.