Nga festa e ditëlindjes në luftën për pushtet brenda burgut, si nisi përleshja më e dhunshme në Ekuador

policia 10 1100x620

Pas dy ditë përleshjesh mes të burgosurve, policia ekuadoriane mori kontrollin e burgut në Guayaquil, në jugperëndim të vendit, të enjten në mbrëmje. Të paktën 118 të burgosur vdiqën gjatë revoltës, gjashtë prej të cilëve iu prenë kokën dhe 86 të tjerë u plagosën. Ky është numri më i keq në historinë e burgjeve të Amerikës Latine. Përplasjet mes organizatave rivale filluan gjatë një feste ditëlindjeje.

Gjatë festimeve për nder të udhëheqësit të një prej fraksioneve të të burgosurve në burg, të dënuarit mburreshin se kishin kontrollin e burgut, duke lëshuar zemërimin e organizatave rivale në pjesët e tjera të ndërtesës. Në atë moment, filloi një luftë midis grupeve që zgjati më shumë se dy ditë.

Sipas Prokurorit, lufta për pushtet brenda burgut dhe qëllimi i autoriteteve për të transferuar krerët e organizatave kriminale në burgjet e tjera në vend, ishin shkaktarët.

Për të rivendosur qetësinë në burg, u organizua një operacion ku u përfshinë 900 oficerë, dy prej të cilëve u plagosën dhe burgu u rrethua nga ushtarë dhe automjete ushtarake. Në dy ditët e kryengritjes, në burg arritën edhe qindra anëtarë të familjes së të burgosurve, të shqetësuar për fatin e të dashurve të tyre.

“Tani gjithçka është e qetë, të arrestuarit janë në qelitë e tyre”, tha komandanti i policisë Tannya Varela, duke iu drejtuar shtypit në kompleksin e burgut Guayaquil, kur oficerët rimorën kontrollin e situatës.