Italia i hap rrugë dozës së tretë të vaksinës për personat mbi 60 vjeç dhe për disa kategori

vaksina kosove 1100x620

Italia i ka dhënë dritën jeshile përdorimit të dozës së tretë të vaksinave kundër Covid-19 për persona mbi 60 vjeç dhe për njerëzit e brishtë dhe imunitete të dobët të të gjitha moshave.

Vendimi merret ndërkohë që ka ende 8.4 milionë italianë që nuk kanë marrë as dozën e parë të vaksinës kundër Covid, pasi vetëm 15.54% e popullsisë është e vaksinuar dhe pothuajse tre milionë italianë mbi pesëdhjetë vjeç mbeten në grupmoshën më kritike pasi nuk janë të imunizuar ende.

Sipas një dokumenti të Ministrisë së Shëndetësisë italiane, doza e tretë do të kryhet vetëm 6 muaj pas përmbylljes së ciklit të vaksinimit, ndërsa kushtet për të marrë këtë përforcues janë:  sëmundjet e frymëmarrjes fibroza pulmonare idiopatike; sëmundjet e frymëmarrjes që kërkojnë terapi me oksigjen; sëmundjet kardiovaskulare në klasën e avancuar; sëmundjet neurologjike, skleroza amiotrofike anësore dhe sëmundje të tjera të neuroneve motorike; Skleroza e shumëfishtë; Distrofia muskulare; Paraliza cerebrale infantile; Myasthenia gravis; Çrregullime neurologjike disimune.

Si edhe sëmundje të tjera: diabeti dhe endokrinopatitë e tjera të rënda (diabeti i tipit 1; diabeti i tipit 2 i trajtuar me të paktën 2 ilaçe për diabetin ose me komplikacione; sëmundja e Addison -it; Panhypopituitarism; sëmundje të mëlçisë si cirroza e mëlçisë; sëmundjet cerebrovaskulare, ngjarje cerebrale ishemike-hemorragjike me dëmtim të autonomisë neurologjike dhe njohëse; Goditje në 2020-21; Goditje para vitit 2020 me një renditje më të madhe se ose të barabartë me 3); Hemoglobinopatitë (Talasemia madhore; Anemia e qelizave drapër; Anemi të tjera të rënda); patologji të tjera (Fibroza Cistike; Sindroma Down; Obeziteti i rëndë; Paaftësia fizike, shqisore, intelektuale dhe mendore, thuhet në qarkore.

Aktualisht situata epidemike në Itali është “nën kontroll” dhe kurba e rasteve të Covid-19 vazhdon të ulet gradualisht, por Ministria e Shëndetësisë dhe Instituti i Lartë i Shëndetësisë bëjnë thirrje për kujdes. Në këtë fazë është e nevojshme të mbahet një nivel i lartë i vëmendjes duke pasur parasysh rihapjen në progres dhe rritjen e kapaciteteve të parashikuara për sektorë të ndryshëm dhe vende publike.