Shfaqet për herë të parë në publik lideri suprem taleban

Publikuar më: 31/10/2021, ora 11:38
talebani 1024x576

Shfaqet për herë të parë në publik lideri suprem taleban

Publikuar më: 31/10/2021, ora 11:38

Udhëheqësi suprem dhe misterioz i talebanëve, Mullah Hibatullah Akhundzada, dalja publike e të cilit nuk ishte zyrtarizuar kurrë që nga emërimi i tij në vitin 2016, mori pjesë në një ceremoni mbrëmë në Kandahar, në jug të Afganistanit. Lajmin e kanë konfirmuar zyrtarët talebanë.

“Komandanti i besimtarëve, Sheikh Hibatullah Akhundzada, u shfaq në një tubim të madh në medresenë e famshme Hakimiya dhe foli për dhjetë minuta me ushtarët dhe dishepujt e guximshëm”, tha qeveria talebane sot me një mesazh audio.

Në këtë videoklip të shpërndarë audio, dëgjohet se mullah mund të recitojë lutje dhe bekime të paqarta. Sipas një burimi lokal, Akhundzada mbërriti në këtë shkollë kuranore në Kandahar me një kolonë prej dy makinash nën sigurinë maksimale dhe nuk u lejuan fotografitë. Pasi qëndroi për një kohë të gjatë në heshtje për vendndodhjen e tij, talebanët njoftuan në shtator se Akhundzada kishte jetuar “që nga fillimi” në Kandahar dhe do të shfaqej “së shpejti në publik”.

Pas ardhjes në pushtet, Mullah Akhundzada fitoi shpejt besnikërinë e liderit egjiptian të Al-Kaedës, Ayman al-Zaëahiri, i cili e quajti atë një “emir të besimtarëve”, duke forcuar kështu besueshmërinë e tij në botën xhihadiste dhe në universin sunit. Në cilësinë e tij si “udhëheqës suprem”, Akhundzada është përgjegjës për ruajtjen e unitetit brenda lëvizjes islamike, një mision kompleks pasi betejat e brendshme që thyen lëvizjen xhihadiste për vite të tëra vazhdojnë që nga kthimi i tyre në pushtet në mes të gushtit.