La djalin 12-vjeçar të bëhej ushtar i ISIS në Siri, arrestohet nëna suedeze

Përditësuar më: 5/1/2022, ora 09:38
siri 1280x720

La djalin 12-vjeçar të bëhej ushtar i ISIS në Siri, arrestohet nëna suedeze

Përditësuar më: 5/1/2022, ora 09:38

Suedia do të ndjekë penalisht një grua 49-vjeçare të dyshuar për krime lufte dhe shkelje të ligjit ndërkombëtar, pasi dyshohet se e solli djalin e saj 12-vjeçar për të luftuar në Siri në vitin 2013.

Prokurorët pretendojnë se gruaja i mundësoi djalit të saj të rekrutohej dhe të përdorej si fëmijë ushtar nga mosha 12-vjeçare derisa ai të mbushte 15 vjeç, tha në një deklaratë Autoriteti i Prokurorisë Suedeze.

Sipas tyre, djali ishte “përdorur për t’u përfshirë drejtpërdrejt në armiqësitë e kryera nga grupet e armatosura, duke përfshirë organizatën terroriste IS”.

Është hera e parë që në Suedi ngrihen akuza për krime lufte për përdorimin e një fëmije ushtar.

Ekziston një “ndalim absolut” për përdorimin e fëmijëve nën moshën 15 vjeç për pjesëmarrje të drejtpërdrejtë në konfliktin e armatosur, duke përfshirë përdorimin e fëmijëve si korrierë, roje ose karrem, thonë prokurorët.

Prokurorja e dhomës Reena Devgun tha në një deklaratë se hetimi zbuloi se djali ishte “edukuar dhe trajnuar për të marrë pjesë në armiqësi”, i pajisur me armë ushtarake dhe i përdorur në luftime dhe misione të tjera luftarake.

Gruaja, e cila thuhet se është rritur në Suedi, ka mohuar akuzat se djali është përdorur si fëmijë ushtar nga 1 gushti 2013, deri më 27 maj 2016. Ajo ndodhet në paraburgim që nga 23 shtatori 2021.