“50% e europianëve do të infektohen me Covid brenda 2 muajsh”

Publikuar më: 11/1/2022, ora 13:44
091437649 4869993e 1f8e 478e 9b77 0ab0b5ef94b6 1080x720

“50% e europianëve do të infektohen me Covid brenda 2 muajsh”

Publikuar më: 11/1/2022, ora 13:44

Më shumë se gjysma e qytetarëve europianë do të infektohen me variantin Omicron gjatë dy muajve të ardhshëm, nëse përhapja do të vijojë me ritmet aktuale. Paralajmërimi vjen nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Në një konferencë për shtyp, drejtori rajonal i OBSH-së për Europën tha se varianti përfaqësonte një “valë të re të furishme nga perëndimi në lindje” që po përfshinte kontinentin.

“50 nga 53 vendet e rajonit të Europës dhe Azisë Qendrore kanë raportuar raste me Omicron. Ai po bëhet shpejt dominues në Europën Perëndimore dhe po përhapet edhe në vendet e Ballkanit. Në këto nivele, Instituti i Vlerësimeve Statistikore parashikon se më shumë se 50 për qind e popullsisë në rajon do të infektohen me Covid-19, nga 6 deri në 8 javët e ardhshme”, tha Hans Kluge.

26 nga vendet e rajonit kanë raportuar se mbi 1 për qind e popullsisë së tyre po infektoheshin çdo javë dhe nga fillimi i vitit deri më 10 janar, janë regjistruar më shumë se 7 milionë raste të reja.

“Varianti Omicron përfaqëson një valë të re nga perëndimi në lindje që po përfshin rajonin. Reagimi i çdo vendi duhet të mbështetet te situata epidemiologjike, resurset në dispozicion, vaksinimi dhe konteksti socio-ekonomik. Rajoni ka raportuar mbi 7 milionë raste të reja në javën e parë të 2022”, shtoi Kluge.

Duke ju referuar të dhënave, Kluge shtoi se varianti është më i transmetueshëm dhe mund të infektojë edhe ata që e kanë kaluar sëmundjen apo që janë vaksinuar. Megjithatë, ai theksoi se vaksinat e aprovuara vazhdojnë të ofrojnë mbrojtje kundër sëmundjes së rëndë dhe vdekjes.

Ekspertët e OBSH-së thonë se pavarësisht të dhënave për rënie të agresivitetit, është ende herët për ta trajtuar valën Omicron si endemi, pasi ende nuk kemi transmetim të qëndrueshëm dhe parashikueshëm.