Dimër i vështirë në Shqipëri nga Omicron, pritet rritje infektimesh

Publikuar më: 12/1/2022, ora 14:45

Dimër i vështirë në Shqipëri nga Omicron, pritet rritje infektimesh

Publikuar më: 12/1/2022, ora 14:45

Ky do të jetë dimri më i vështirë për popullatën dhe sistemin shëndetësor. Qarkullimi njëherësh i varianteve të koronavirusit, Delta dhe Omicron, prania e gripit dhe virozave të tjera, shtojnë rrezikun për të rënduar shëndetin e qytetarëve dhe situatën në spitale.

Eugena Tomini, drejtoresha e Institutit të Shëndetit Publik, paralajmëron rritje të sëmundshmërisë në ditët në vijim nga shkelja e masave anti-Covid dhe përhapja me shpejtësi e variantit Omicron.

Pavarësisht dyshimeve që vijnë nga terreni apo nga mjekët e familjes, Instituti i Shëndetit Publik nuk ka konfirmuar mbivendosje të virozave të stinës me koronavirusin në persona të infektuar. Të paktën deri tani, nuk flitet për shtim të masave anti-Covid apo shtrëngim të tyre. Edhe mësimi në shkolla do të vijojë normalisht. Nuk do të ketë mbyllje masive, por vetëm në klasat ku rezultojnë grupe nxënësish të infektuar.

Ekspertët e komitetit teknik bëjnë thirrje për respektimin e masave në fuqi, të cilat nuk zbatohen. Drejtoresha e Institutit të Shëndetit Publik u bën thirrje qytetarëve mbi 16 vjeç dhe prindërve të fëmijëve me sëmundje shoqëruese të marrin vaksinën anti-Covid  për t’i shpëtuar formave të rënda dhe humbjeve të jetës nga koronavirusi.