Ukraina ka kërkuar ndihmë për mbrojtjen e centraleve bërthamore

Përditësuar më: 2/3/2022, ora 14:02
iaea 1280x720

Ukraina ka kërkuar ndihmë për mbrojtjen e centraleve bërthamore

Përditësuar më: 2/3/2022, ora 14:02

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) thotë se ka marrë një kërkesë nga autoriteti i energjisë bërthamore të Ukrainës “për të ofruar ndihmë të menjëhershme në koordinimin e aktiviteteve në lidhje me sigurinë e Çernobilit dhe objekteve të tjera bërthamore”.

Kërkesa erdhi pasi Rusia njoftoi se forcat e saj kanë marrë kontrollin e territorit rreth centralit bërthamor të Zaporizhzhia të Ukrainës, tha të martën Drejtori i Përgjithshëm Rafael Mariano Grossi. Në letrën ruse drejtuar IAEA-s, thuhej se personeli i uzinës vazhdonte “punën e tij për sigurimin e sigurisë bërthamore dhe monitorimin e rrezatimit në mënyrën normale të funksionimit. Nivelet e rrezatimit mbeten normale.”

Pamjet video të mediave sociale të verifikuara nga CNN të mërkurën treguan punëtorët në NPP, duke bllokuar rrugët e hyrjes në termocentral, një nga termocentralet më të mëdha bërthamore në Evropë.

Forcat ruse morën kontrollin e termocentralit të Çernobilit në Ukrainën veriore, vendi i fatkeqësisë më të madhe bërthamore në botë, javën e kaluar.

IAEA tha se Grossi do të zhvillojë konsultime dhe do të mbajë kontakte për të adresuar kërkesën e Ukrainës.

“Drejtori i Përgjithshëm ka theksuar vazhdimisht se çdo veprim ushtarak ose ndonjë veprim tjetër që mund të kërcënojë sigurinë e centraleve bërthamore të Ukrainës duhet të shmanget. Ai gjithashtu tha se stafi operativ duhet të përmbushë detyrat e tyre të sigurisë dhe të ketë aftësinë për të marrë vendime pa presione të panevojshme”.

IAEA tha gjithashtu se të martën, Ukraina informoi agjencinë se të gjitha termocentralet e saj bërthamore mbetën nën kontrollin e operatorit kombëtar.

Në një përditësim të mërkurën, Inspektorati Shtetëror Rregullator Bërthamor i Ukrainës (SNRIU) tha se ruante komunikimet me objektet bërthamore të vendit dhe se ato vazhduan të funksiononin normalisht.

Centrali i Zaporizhzhia është më i madhi nga qendrat e energjisë bërthamore të Ukrainës, me gjashtë nga 15 reaktorët e energjisë bërthamore të vendit.