Eklipsi i pjesshëm, spektakël në qiejt e Santiagos dhe Hemisferës Jugore

Publikuar më: 1/5/2022, ora 13:40

Eklipsi i pjesshëm, spektakël në qiejt e Santiagos dhe Hemisferës Jugore

Publikuar më: 1/5/2022, ora 13:40

Eklipsi i parë i pjesshëm diellor i vitit 2022 zbukuroi qiejt e Santiagos dhe pjesë të hemisferës jugore të shtunën.

Spektakli qiellor filloi në kryeqytetin kilian disa minuta para perëndimit të diellit, duke lumturuar ata që mbanin syze diellore të sigurta.

Një eklips i pjesshëm diellor ndodh kur hëna kalon pothuajse drejtpërdrejt midis diellit dhe Tokës, duke krijuar përshtypjen e një “kafshimi” nga dielli.

Njerëzve u kërkohet të mos shikojnë drejtpërdrejt diellin gjatë eklipsit pa syzet e duhura për të shmangur dëmtimin e syve.

Eklipsi tjetër i pjesshëm diellor do të ndodhë në tetor të këtij viti dhe do të jetë i dukshëm në Evropë, Afrikën verilindore, Lindjen e Mesme dhe Azinë Perëndimore, sipas NASA-s.