PE i jep OK zgjatjes me një vit të vlefshmërisë së Green Pass

Përditësuar më: 5/5/2022, ora 17:57
124633950 67585974 d85c 4302 96f1 eb96f2305626

PE i jep OK zgjatjes me një vit të vlefshmërisë së Green Pass

Përditësuar më: 5/5/2022, ora 17:57

Nga Parlamenti Europian ka mbërritur drita jeshile për të zgjatur edhe një vit vlefshmërinë e “Covid Green Pass”, deri në qershor 2023. Kjo u miratua me 432 vota pro, 130 kundër dhe 23 abstenime në seksionin kushtuar qytetarëve të BE-së dhe me 441 po, 132 jo dhe 20 abstenime për qytetarët e vendeve të treta. Por për Gren Pass përfundimtare të dispozitës është e nevojshme një marrëveshje me qeveritë e BE-së.

Negociatat për të marrë miratimin përfundimtar do të fillojnë menjëherë për të siguruar që rregullat të hyjnë në fuqi përpara skadimit të regjimit aktual të planifikuar për 30 qershor. Vendimi është marrë për të “siguruar që qytetarët e BE-së të përfitojnë nga e drejta e lëvizjes së lirë pavarësisht nga evolucioni i pandemisë”, nënvizon Parlamenti Evropian.

Ndryshimet e miratuara do t’u lejojnë gjithashtu vendeve të BE-së të lëshojnë certifikata në lidhje me llojet e reja të testeve josanitare. Në tekst, eurodeputetët u kërkojnë vendeve anëtare “të përmbahen nga kufizimet e mëtejshme të lirisë së lëvizjes për mbajtësit e certifikatave, përveç rasteve kur është rreptësisht e nevojshme”.

Nëse kufizimet rezultojnë të nevojshme “ato duhet të jenë të kufizuara dhe proporcionale në bazë të këshillave më të fundit shkencore nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve dhe Komiteti i Sigurisë Shëndetësore të BE-së”.