Sot Dita e Europës, “Dita Jonë” kujton Ursula von der Leyen

Përditësuar më: 9/5/2022, ora 07:25

Sot Dita e Europës, “Dita Jonë” kujton Ursula von der Leyen

Përditësuar më: 9/5/2022, ora 07:25

Ursula von der Leyen është një politikane gjermane dhe Presidente e Komisionit Evropian. Ajo ka lindur dhe është rritur në Bruksel, dhe ka origjinë gjermane e anglo-amerikane. Ajo ka shërbyer në qeverinë federale të Gjermanisë, duke qenë anëtarja me mandatin më afatgjatë në kabinetin e Angela Merkel. U emërua Ministre e Mbrojtjes në 2013, duke u bërë kështu gruaja e parë e emëruar në drejtimin e kësaj ministrie.

Ajo ka qenë një nga kandidatet favorite për pozicionin e Sekretares së Përgjithshme të NATO. Në 2 korrik 2019 Von der Leyen u propozua nga Këshilli Evropian si kandidate për zyrën e presidentes së Komisionit Evropian. Ajo u emërua nga Parlamenti Evropian në 16 korrik me shumicën absolute të votave. Ursula von der Leyen është gruaja e parë që emërohet si Presidente e Komisionit Evropian. Ajo është nënë e 7 fëmijëve.