Çmimet globale të grurit rriten pas ndalimit të eksportit të Indisë

Publikuar më: 16/5/2022, ora 08:49
dc564339 5240 48cf 99fd 7cd9510f65de

Çmimet globale të grurit rriten pas ndalimit të eksportit të Indisë

Publikuar më: 16/5/2022, ora 08:49

Çmimi i grurit në tregjet ndërkombëtare është rritur ndjeshëm, pasi India ndaloi eksportin e drithërave, duke arritur nivelin më të lartë të dy muajve të fundit.

Çmimet e grurit janë rritur me rreth 60% në tregjet botërore këtë vit, duke rritur koston e gjithçkaje.

India është prodhuesi i dytë më i madh në botë i grurit, por nuk ka qenë më parë një eksportues i madh, pasi shumica e të korrave të saj shiteshin zakonisht në tregjet e brendshme.

Zyrtarët qeveritarë thanë gjithashtu se ndalimi nuk ishte i përhershëm dhe mund të rishikohej, por shumë ekspertë tregjesh e konsiderojnë lëvizjen e Indisë si një tentativë për të përfituar më shumë nga rritja e çmimeve dhe kjo pasi eksportet e grurit të Ukrainës, ranë pas pushtimit rus.