Bursa në Shqipëri, kërkohet shtysë nga shteti, kompanitë publike drejt listimit

Publikuar më: 19/5/2022, ora 15:25

Bursa në Shqipëri, kërkohet shtysë nga shteti, kompanitë publike drejt listimit

Publikuar më: 19/5/2022, ora 15:25

Bursa është një shtyllë e sistemit financiar, që ende mungon në vendin tonë. Tregu i kapitaleve është gati nga ana ligjore dhe kërkesa është e lartë, por asnjë kompani nuk është listuar në të. Sipas kreut të Autoritetit të Mbikëqyrjes Financiare, Ervin Mete, shteti duhet të japë shembullin e parë për të nxitur më pas këtë mekanizëm që mund të rrisë produktivitetin dhe zhvillimin ekonomik të vendit.

Tregu i kapitaleve është gjithashtu një mundësi për zhvillimin e sipërmarrjeve të reja teknologjike për zv.kryeministrin Arben Ahmetaj. Ndërsa zbuloi se po përgatitet listimi i disa kompanive publike.

Përmes bursës, kompanitë kanë një alternativë tjetër për të mbledhur fonde, krahas sistemit bankar, me kosto edhe më të ulët. Ndërsa për individët shtohet si një mundësi investimi të kursimeve të tyre.