E vështirë për t’u kapërdirë, eksperti tregon përfitimet e njeriut nga ngrënia e insekteve

Publikuar më: 29/5/2022, ora 11:35
insektet ngrenia

E vështirë për t’u kapërdirë, eksperti tregon përfitimet e njeriut nga ngrënia e insekteve

Publikuar më: 29/5/2022, ora 11:35

Shkencëtari José Manuel López Nicolás ka deklaruar se insektet duhen ngrënë pasi “kanë shumë vlera ushqyese” dhe “janë një burim shumë i mirë energjie”.

Përveç kësaj, në nivel mjedisor, “ata kanë nevojë për shumë më pak ujë”, prandaj fermat e insekteve tashmë po zgjerohen edhe në vende të zhvilluara evropiane.

“Një fermë karkalecash ka nevojë për 15 metra katrorë, ndërsa një fermë lopësh për 200 metra katrorë, dhe më pak se një litër ujë, krahasuar me 22 mijë litra ujë që kërkon viçi për t’i marrë një kilogram mish”, tha eksperti spanjoll.

Aktualisht, më shumë se 2000 lloje insektesh konsumohen në botë, shumica janë brumbuj (31%), vemje (18%), grerëza, bletë dhe milingona (14%). Mielli i insekteve është tashmë i ligjshëm në BE, Komisioni Evropian (KE) autorizoi në vitin 2021 që “krimbat e miellit” të tregtohen në Bashkimin Evropian.

Më shumë se 2 miliardë njerëz në mbarë planetin hanë insekte çdo ditë. Global Market Insights thotë se tregu botëror për insektet e ngrënshme do të kalojë 622 milionë euro në vitin 2024.

Por, ku hahen zakonisht insektet?

Meksikë – Shumëllojshmëria e insekteve është e madhe: karkaleca, brumbuj, milingona gjigante… Mendohet se meksikanët hanë mesatarisht 100 gramë insekte në ditë.

Brazil – Pjata kryesore është milingona, në forma dhe lloje të ndryshme. Preferohet milingona e Amazonës.

Azia – Ka standardizuar marrjen e përditshme të insekteve për shumë shekuj. Kina prodhon rreth 6 miliardë buburreca për konsum njerëzor. Pjata të tjera të njohura të gastronomisë së saj janë pjata e karkalecit ose merimanga e zezë.

Filipine – Filipinasit hanë milingonën e kuqe të skuqur dhe brumbullin e plehut.

Tajlandë – Njihen si ushqim krimbat e bambusë dhe karkalecat.

Ganë – Larva është një delikatesë e vërtetë, e skuqur ose e grimcuar për të bërë bukë.

Republika Demokratike e Kongos – Hahen shumë krimbat e xhunglës.

Koreja e Jugut – Është e zakonshme të konsumosh beondegi (krimb mëndafshi).