Pas një dekade anëtarësimi në BE, Kroacia mund të miratojë euron në janar 2023

Përditësuar më: 1/6/2022, ora 18:32
euro 1280x720

Pas një dekade anëtarësimi në BE, Kroacia mund të miratojë euron në janar 2023

Përditësuar më: 1/6/2022, ora 18:32

Kroacia mund të jetë vendi i ardhshëm që do t’i bashkohet eurozonës pasi Komisioni dha miratimin e tij të mërkurën.

Nëse miratohet nga Eurogrupi dhe Këshilli i BE-së në fund të këtij muaji, Kroacia mund të miratojë monedhën zyrtare të BE-së që më 1 janar 2023, gjashtë muaj përpara se të festojë dhjetëvjetorin e saj si anëtare e BE-së, duke u bërë kështu anëtari i njëzetë i eurozonës.

Komisioni Evropian thotë se Kroacia ka përmbushur të gjitha kushtet për të adoptuar monedhën e përbashkët euro. Nga shtatë shtetet anëtare në shqyrtim, Kroacia është e vetmja që përmbush të gjitha kriteret e nevojshme për pranim. Këto përfshijnë përputhshmërinë e legjislacionit kombëtar me sigurimin e pavarësisë së bankës qendrore, stabilitetin e çmimeve (inflacion relativisht i ulët në një nivel të ngjashëm me zonën e euros), stabilitetin fiskal (deficiti që nuk kalon 3% të PBB-së siç kërkohet nga rregullat e BE-së), këmbimi- stabiliteti i normës dhe konvergjenca e qëndrueshme (norma relativisht të ulëta të interesit afatgjatë).

“Sot, Kroacia ka bërë një hap të rëndësishëm drejt adoptimit të euros, monedhës sonë të përbashkët,” tha në një deklaratë presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen.

Bashkimi me monedhën e përbashkët “do ta bëjë ekonominë e Kroacisë më të fortë, duke sjellë përfitime për qytetarët e saj, bizneset dhe shoqërinë në përgjithësi.”

Ndryshimi i planifikuar i vendit ballkanik nga monedha e tij, kuna, në euro do të vijë më pak se një dekadë pasi ai u bashkua me Bashkimin Evropian.