Vazhdojnë studimet mbi efektet e shpërthimit të vullkanit në Tonga: U krijua një krater 4 kilometra

Përditësuar më: 1/6/2022, ora 18:49
tonga 1 1280x720

Vazhdojnë studimet mbi efektet e shpërthimit të vullkanit në Tonga: U krijua një krater 4 kilometra

Përditësuar më: 1/6/2022, ora 18:49

Një grup studiuesish nga Zelanda e Re arritën të hartonin dhe të rindërtonin në 3D grykën e vullkanit nënujor të Tongës, i cili më 15 janar shkaktoi një nga shpërthimet më të dhunshme të shekujve të fundit. Sipas Shane Cronin nga Universiteti i Auckland (Zelanda e Re), i cili kaloi dy muaj e gjysmë në zemër të Oqeanit Paqësor, “krateri” që u formua pas shpërthimit Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai është 4 kilometra i gjerë dhe zbret në një bazë 850 metra nën nivelin e detit.

Para shpërthimit katastrofik, “baza” ishte në një thellësi prej rreth 150 metrash. Nga një llogaritje e mprehtë rezulton se vëllimi i materialit që u hodh në formë hiri dhe shkëmbi, fillimisht në det dhe më pas në atmosferë, arrin në rreth 6.5 kilometra kub.

Duke krahasuar tendencën e shtratit të detit të zonës përreth vullkanit Tonga me hartat që datojnë në vitet 2015 dhe 2016, mund të shohim ndryshime të thella që kanë të bëjnë kryesisht me muret e vullkanit, të cilat janë fundosur brenda tij. Për fat të mirë, ajo që ka mbetur nga vullkani tani duket strukturore e paprekur. Kjo është e rëndësishme sepse nëse ndodhin rrëshqitje të mëdha dheu nga anët e Tongës, mund të ndodhin cunami me intensitet të konsiderueshëm.

“I vetmi mur i vullkanit që duhet mbajtur nën kontroll është ai verilindor,” thotë Cronin, “pasi është shumë i hollë: nëse do të shembet, mund të prodhojë një cunami që do të ndikonte në ishujt Ha’apai. “

Për më tepër, sipas Cronin, në rajonin jugperëndimor të Paqësorit ka të paktën 10 male detare vullkanike që në dekadat ose shekujt e ardhshëm mund të prodhojnë shpërthime të ngjashme me atë të janarit të kaluar. Por ai beson se nuk ka gjasa që Hunga-Tonga Hunga-Ha’apai të kthehet në aktivitet me një intensitet të tillë në shekujt e ardhshëm.

Sasia e madhe e të dhënave të marra nga kërkimet e Cronin-it dhe ekspeditat e tjera shkencore në muajt e fundit, kanë bërë gjithashtu të mundur rindërtimin e hollësishëm të asaj që ndodhi atë 15 janar. Rreth orës 17:00 me orën lokale, kaldera e atëhershme ekzistuese pësoi fraktura të shkaktuara nga magma në rritje. Disa prej tyre lejuan që uji i detit të ndërvepronte me magmën shumë të nxehtë dhe kjo shkaktoi një shpërthim shumë të dhunshëm. Fenomeni pastaj, i përsëritur vazhdimisht, duke shkaktuar shpërthime njëra pas tjetrës, siç ndodh në një motor me djegie … Materiali që ra në krahët e vullkanit poshtë detit u rrokullis drejt fundit dhe kjo dha cunamin shumë të dhunshëm.

Falë inspektimeve të tij, Cronin arriti të konstatonte se në Kanokupolu, 65 kilometra nga Tonga, valët arritën 18 metra lartësi, ndërsa në Nomukeiki, që është në të njëjtën distancë, ato arritën në 20 metra.

Në disa ishuj që janë 85 kilometra larg, dallgët arritën 10 metra lartësi. Duke marrë parasysh mundësinë e shpërthimeve të ardhshme, do të ishte e dobishme të merren disa masa paraprake në ishujt që ndodhen në atë zonë. Për shembull do të ishte e rëndësishme të ndërtohen ndërtesa sa më shumë që të jetë e mundur brenda dhe të futen plantacione mango, trungjet e të cilave funksionojnë paksa si diga, efektive në reduktimin e energjisë së rrjedhës së valës.