Edhe delfinët viktima të luftës, gjenden qindra ekzemplarë të vrarë dhe të plagosur në Detin e Zi

Publikuar më: 3/6/2022, ora 20:28

Edhe delfinët viktima të luftës, gjenden qindra ekzemplarë të vrarë dhe të plagosur në Detin e Zi

Publikuar më: 3/6/2022, ora 20:28

Në brigjet e Bullgarisë, Rumanisë, Turqisë dhe Ukrainës, janë derdhur një numër i madh gjitarë të deteve me djegie të ngjashme me plagët e shkaktuara nga shpërthimet e bombave.

“Qindra delfinë u gjetën të plagosur ose të vrarë nga sonarët ushtarakë në ujërat e Detit të Zi. Ankesa vjen nga Atanas Rusev, kreu i fushatës bullgare “Save the Dolphins”, i cili i kushtoi një postim cetaceve në Facebook, “viktimave të luftës”. Kafshët e lënduara janë derdhur në brigjet e Bullgarisë, Rumanisë, Turqisë dhe Ukrainës.

 As popullsia e detit nuk është e sigurt nga lufta. Sipas aktivistëve, shumë nga delfinët e pajetë të gjetur në breg tregojnë gjithashtu shenja të qarta të djegieve nga shpërthimet e bombave. Të tjerët dyshohet se pësuan lëndime të brendshme që dëmtuan seriozisht aftësitë e tyre orientuese. Ekzemplarët e mbërritur të gjallë në brigjet bullgare duken të dobët dhe të paushqyer. Nga trashësia e gjendjes dhjamore duket se nuk kanë mundur të hanë për të paktën 10 ditë.