Kërcënoi të helmonte ujin dhe ushqimin në supermarkete, arrestohet 47-vjeçari në Itali

Publikuar më: 9/6/2022, ora 12:29
helmi 1 1280x720

Kërcënoi të helmonte ujin dhe ushqimin në supermarkete, arrestohet 47-vjeçari në Itali

Publikuar më: 9/6/2022, ora 12:29

Një 47-vjeçar, nga Trieste e Italisë ka kërcënuar se do të helmonte ujërat minerale dhe produktet ushqimore në supermarkete, me injeksione cianuri dhe helm miu, nëse nuk merrte pagesën e një shpërblimi, të kërkuar në kriptomonedha. Për këtë arsye, 47-vjeçari është arrestuar nga Policia Postare me kërkesë të Prokurorisë Publike të Romës.

Ai fshihej pas email-eve anonime, të dërguara përmes ofruesve të huaj, duke publikuar edhe video demonstruese mbi metodat e helmimit, për t’u dukur edhe më bindës në shantazhimin e kompanive ushqimore, viktima të zhvatjes. Por, policia postare bën me dije se “këto veprime nuk janë kryer dhe nuk rezulton të ketë ndodhur ndonjëherë helmim i produkteve ushqimore dhe ujore, edhe kjo falë hetimeve të kryera në kohë”.

Historia filloi në gusht 2021 dhe vazhdoi deri në maj 2022 në dëm të kompanive që ishin viktima të zhvatjes. Kërcënimi parashikonte edhe zbulimin e mëvonshëm, nëpërmjet shtypit, të helmimit të produkteve, me alarm potencialisht të konsiderueshëm social, imazh dhe dëm ekonomik për kompanitë dhe mbi të gjitha duke shkaktuar një rrezik shumë të rëndë për shëndetin e konsumatorëve.

Ka pasur rreth 200 tentativa zhvatjeje ndaj supermarketeve dhe gjithashtu ndaj kompanive në Gjermani, Francë, Spanjë, Austri dhe Zvicër. Kështu rezulton nga hetimi i Prokurorisë Publike të Romës.

“Dhe shkëmbimi i menjëhershëm ndërkombëtar i informacionit i kryer nga Prokuroria Publike e Romës dhe Cnaipic, nëpërmjet bashkëpunimit të oficerëve të policisë gjyqësore në Europol, bëri të mundur krijimin e një bashkëpunimi hetimor midis agjentëve kibernetikë italianë dhe kolegëve të Policisë austriake të angazhuar në një veprimtari të ngjashme dhe të mirëfilltë hetimore për të njëjtin personazh, nëpërmjet zhvillimit të IT dhe gjurmëve financiare të lëna në vendngjarje. Ky bashkëpunim rezultoi vendimtar për t’i mundësuar Policisë të rindërtonte pjesët e ndryshme të mozaikut të zhvatjes dhe të konvergonte në identifikimin e shtetasit të Triestes si i dyshuari kryesor për çdo sjellje të paligjshme”, thuhet në një deklaratë.

Ndërkohë gjatë kontrollit në banesë të dyshuarit iu gjetën një sërë objektesh si mbulesë tavoline, një sobë, një peshore për peshën e ushqimit, krejtësisht identike me ato të shfaqura në njërën prej videove amatore të xhiruara nga i dyshuari, në të cilën do të kryente metodën e helmimit, duke futur sulfat talium në kanaçe të produktit.