Gazetari rus shet çmimin Nobel për fëmijët ukrainas

Përditësuar më: 20/6/2022, ora 11:04

Gazetari rus shet çmimin Nobel për fëmijët ukrainas

Përditësuar më: 20/6/2022, ora 11:04

Cili është çmimi i paqes? Kjo pyetje mund të marrë pjesërisht përgjigje sot në mbrëmje, kur gazetari rus Dmitry Muratov pritet të nxjerrë në ankand medaljen e tij të Çmimit Nobel për Paqe. Të ardhurat do t’i shkojnë drejtpërdrejt UNICEF-it, në përpjekje për të ndihmuar fëmijët e zhvendosur nga lufta në Ukrainë.

Muratov, të cilit iu dha medaljen e artë në tetor 2021, ndihmoi në themelimin e gazetës së pavarur ruse “Novaya Gazeta” dhe ishte kryeredaktori i botimit kur u mbyll në mars mes shtypjes së Kremlinit ndaj gazetarëve dhe mospajtimit publik në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës.

Ishte ideja e Muratov për të nxjerrë në ankand çmimin e tij, pasi kishte njoftuar se do të dhuronte çmimin shoqërues prej 475,000 eurosh për bamirësi. Ideja e donacionit, tha ai, “është t’u japë fëmijëve refugjatë një shans për të ardhmen”.

Muratov tha se ai ishte veçanërisht i shqetësuar për fëmijët që kanë mbetur jetimë për shkak të konfliktit në Ukrainë.

Ai shtoi se është e rëndësishme që sanksionet ndërkombëtare të vendosura kundër Rusisë të mos pengojnë ndihmat humanitare, si ilaçet për sëmundje të rralla dhe transplantet e palcës së kockave, të arrijnë tek ata që kanë nevojë.

Muratov ndau Çmimin Nobel për Paqe vitin e kaluar me gazetaren Maria Ressa nga Filipinet. Dy gazetarët, u nderuan për betejat e tyre për të ruajtur lirinë e fjalës në vendet e tyre përkatëse, pavarësisht se u sulmuan nga qeveritë e tyre dhe madje edhe kërcënimet me vdekje.

Muratov u largua nga Rusia për në Evropën Perëndimore të enjten për të udhëtuar në qytetin e Nju-Jorkut, ku ofertimi i drejtpërdrejtë do të fillojë të hënën pasdite.

Ofertat online filluan më 1 qershor që përkuan me Ditën Ndërkombëtare të Fëmijëve. Oferta e drejtpërdrejtë e së hënës bie në Ditën Botërore të Refugjatëve.

Që nga mëngjesi i së hënës, oferta e lartë ishte 520 000 euro. Çmimi i blerjes pritet të rritet, ndoshta në miliona.

Por a mund të blini një çmim Nobel?

Që nga fillimi i tij në 1901, ka pasur gati një mijë marrës të çmimeve Nobel për të nderuar arritjet në fizikë, kimi, fiziologji ose mjekësi, letërsi dhe përparimin e paqes.

Më i paguari për një medalje të çmimit Nobel ishte në vitin 2014, kur James Watson, shiti medaljen e tij për 4.76 milionë dollarë ose 4.52 milionë euro. Tre vjet më vonë, familja e bashkëpërfituesit të tij, Francis Crick, mori 2.27 milionë dollarë në ofertën e drejtuar nga Heritage Auctions, e njëjta kompani që po nxjerr në ankand medaljen e Muratov.

175 gramë ari 23 karatësh që përmban medalja e Muratov, do të vlente rreth 10 000 dollarë ose 9500 euro.

Zyrtarët e Muratov dhe Heritage thanë se edhe ata jashtë ofertës mund të ndihmojnë ende duke i dhuruar drejtpërdrejt UNICEF-it.