Publikohen konkluzionet për Ballkanin Perëndimor, të miratuara nga Këshilli Europian

Përditësuar më: 24/6/2022, ora 08:04
rama BE 1101x720

Publikohen konkluzionet për Ballkanin Perëndimor, të miratuara nga Këshilli Europian

Përditësuar më: 24/6/2022, ora 08:04

Zëdhënësi i Këshillit Europian ka publikuar konkluzionet për Ballkanin Perëndimor, të miratuara në takimin e fundit që u mbajt në Bruksel dhe që përfundoi sërish me një bllokadë për Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut.

Mes konkluzioneve shihet se BE shpreh edhe njëherë përkushtimi ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkanit Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit. Gjithashtu, mes tyre flitet rëndësia e reformave dhe një zgjidhje e menjëhershme e ngërçit mes Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë.

Konkluzionet e miratuara nga Këshilli i Europës

15. Bashkimi Evropian shpreh plotësisht dhe pa mëdyshje përkushtimin ndaj perspektivës së anëtarësimit në BE të Ballkani Perëndimor dhe bën thirrje për përshpejtimin e procesit të anëtarësimit.

16. Duke u mbështetur në metodologjinë e rishikuar, Evropian Këshilli fton Komisionin, Përfaqësuesin e Lartë dhe Këshilli për të avancuar më tej integrimin gradual tashmë midis Bashkimit Evropian dhe rajonit

gjatë vetë procesit të zgjerimit në një të kthyeshëm dhe mënyrë e bazuar në merita.

17. Këshilli Evropian rikujton rëndësinë e reformave, veçanërisht në fushën e sundimit të ligjit dhe ato lidhur me pavarësinë dhe funksionimin e gjyqësorin dhe luftën kundër korrupsionit. Gjithashtu bën thirrje që partnerët të garantojnë të drejtat dhe trajtimin e barabartë të pakicave.

18. Këshilli Evropian u informua për zhvillimet më të fundit mbi diskutimet mes Bullgarisë dhe

Maqedonisë. Ai kërkon një zgjidhje të shpejtë të fundit çështjet e mbetura në mënyrë që negociatat e anëtarësimit të hapen pa vonesë.

19. Këshilli Evropian rikonfirmon nevojën urgjente për një progres të prekshëm në zgjidhjen e çështjeve dypalëshe të pazgjidhura dhe mosmarrëveshjet rajonale mes Beogradit dhe Prishtinës dhe vijimin e dialogu për normalizimin e marrëdhënieve.

20. Këshilli Evropian mirëpret marrëveshjen politike arritur më 12 qershor 2022 nga liderët e Bosnjës dhe Hercegovina në Bruksel, e cila është e nevojshme për stabilitetin dhe funksionimin e plotë të vendit dhe në mënyrë që të përgjigjet ndaj aspiratave të njerëzve. U bën thirrje të gjithëve politikë

liderët në Bosnje dhe Hercegovinë për të zbatuar me shpejtësi angazhimet e përcaktuara në marrëveshje dhe urgjentisht finalizojë reformën kushtetuese dhe zgjedhore, e cila do

lejojnë që vendi të përparojë me vendosmëri në evropianin e tij rrugën, në përputhje me opinionin e Komisionit.

21. Këshilli Evropian është i gatshëm të japë statusin e vend kandidat për Bosnje-Hercegovinën

fton Komisionin që të raportojë pa vonesë në Këshilli për zbatimin e 14 prioriteteve kryesore të përcaktuara në opinionin e tij me vëmendje të veçantë për ato që përbëjnë një grup të konsiderueshëm reformash në mënyrë që të Këshilli Evropian të kthehet për të vendosur për këtë çështje.